Како да добијете природне боје за јаја?
Рецепт за природну боју
Помешајте 2 кашике сирћета са 250 мл воде.
Ставити да се кува док не проври, а затим додати састојке за природну боју по избору (листа састојака испод) и пустити да се крчка око 30 минута на слабој ватри.
Склонити са рингле и оставити да се охлади. Процедити боју како би извадили евентуалне остатке хране.
Спустити јаја у боју и оставити да се натапају око 30 минута. Када постигнете жељену боју, извадите јаја помоћу хватаљке.
Прочитајте још: Како да уз помоћ папира обојите јаја? Добићете чаробне шаре, а поступак је једноставан (ВИДЕО)
Природне боје за јаја
Црвена
У смесу одозго убацити 4 шоље исецкане цвекле.
Наранџаста
Сипајте луковину. За интензивнију боју, оставити јаја да преноће у овој боји.
Светло наранџаста
Закувајте 2 шоље воде. Додајте 4 супене кашике млевене паприке и сирћета. Мешајте док се не сједини. Добијену смесу сипајте у теглу и оставите да се охлади на собној температури. Убаците јаје у теглу и оставите да се натапа бојом. Када сте задовољни бојом, извадите јаје кашиком са решетком, исперите хладном водом и оставите да се осуши.
Прочитајте још: Офарбајте ЈАЈА ПИРИНЧЕМ! Ово је један од најбржих начина бојења васкршњих јаја! (ВИДЕО)
Жута
У смесу из рецепта додајте 3 супене кашике куркуме.
Светло плава
Додајте 3 шољице сецканог црвеног купуса. За интензивнију боју, оставите јаја да преноће у боји.
Тамно плава
Додајте 4 шоље боровница.
Јарко црвена
Сипајте луковину од 6 већих црвених лукова. У лонац додајте 2 шоље воде и 3 кашике сирћета. Смешу пустите да прокључа и оставите да се крчка још 15 минута на слабој ватри. Процеђену течност сипајте у тегле и оставите да се охлади на собној температури. Када сте задовољни бојом, извадите јајае помоћу кашике са решетком.
Прочитајте још: Како да избегнете пуцање ускршњих јаја током кувања? Прочитајте неколико савета који ће вас решити мука
Зелена
Ставите листове спанаћа у лонац, додајте 2 шоље хладне воде и 4 кашике сирћета. Пустити да прокључа и испратите упутства одгоре.
Љубичаста
Сипајте шољу црног вина у теглу и оставите јаје да се натапа. Извадити јаје са решеткастом кашиком.
Загорела поморанџа
Прокувајте воду у џезви за чај. Сипајте у теглу са 3 кесице црног чаја и оставите да пусти боју (око 30 минута). Оставите да се охлади на собној температури. Када сте задовољни бојом, извадити јаје помоћу решеткасте кашике.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ