Oglas
· · Komentari: 0

Kako ubrzati proces kiseljenja kupusa? Korisni saveti za omiljenu zimnicu među Srbima

Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimu, a ako ove godine pravite zimnicu, bitno je da ceo proces kiseljenja obavite kako treba, jer se samo tako neće pokvariti

1700751166_shutterstock_110543294.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Od kiselog kupusa se prave neki od tradicionalnih specijaliteta, kao što su sarma ili podvarak, a on sadrži i dosta vitamina i minerala. Ako želite da ubrzate proces kiseljenja onda dodajte šećer, a razno povrće ili začini mogu drastično da poboljšaju ukus kupusa. Pročitajte i kako da kupus poprimi žutu boju. 

Koji kupus je pogodan za kiseljenje?

Najbolje je izabrati srednje i kasne sorte belog kupusa. Sadrže više šećera, koji je neophodan za fermentaciju. Glave kupusa treba da budu guste, sa jakim listovima. Grube gornje i obolele listove nemojte da koristite.

Sa čime kiseli kupus?

So je neopohodna ako želite da ukislite kupus i ako želite da duže traje. Obično ide jedna kašika na kilogram kupusa. Takođe, dodaje se i šargarepa, a na kilogram kupusa obično ide nekih 100 g, a uz nju ili umesto nje možete da dodate i cveklu ili bundevu, jabuku, lovorov list, mlevenu crvenu papriku, mirođiju, kim, ren, listove ribizle ili neki drugi začin. Naravno, ne koristite sve odjednom.  

Odaberite pravu posudu

Najbolje je da kupus kiselite u buretu, ali mogu da posluže i staklene tegle ili emajlirane posude. Izbegavajte aluminijumske posude jer u njima kupus dobija sivu boju i imaće neprijatan ukus. 

Kako ubrzati proces kiseljenja? 

Kiseli kupus se čuva na sobnoj temperaturi (19-22°C), a ako ga stavite na toplije mesto ubrzaćete proces fermentacije, a proces ubrzava i dodavanje šećera u bure. Za 1 kg kupusa dovoljno je 1/2 kašičice. Kupusu će trebati 2-7 dana da se ukiseli, a za to vreme skidajte penu. Ovo se najviše odnosi na seckani kupus ribanac, celim glavicama je potrebno minimum dve nedelje. 

Kupus može da se kiseli i bez soli, samo je potrebno da posudu napunite ključalom vodom i ostavite pod pritiskom. Samo vodite računa, jer ovako kiseljen kupus ima manji rok trajanja, jer je so konzervans.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas