Za svaku vrstu namirnica postoji određeni trik koji pomaže da što duže ostane sveža
Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.
Sveži začini Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih iseckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Svež sir i pavlaka Svež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.
Pročitajte još: Nije samo šerpa vode, povrće i meso: Ovo su GREŠKE koje pravimo prilikom kuvanja supe
Brašno, palenta i ovsene pahuljice Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.
Bobičasto voće Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.
Hleb Ako želite da vam hleb duže ostane svež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hlebom ubacite list celera.
Jabuke Ako ste isekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.
Pročitajte još: Saveti za biranje SVEŽIH JABUKA: Stvari na koje morate obratiti PAŽNJU prilikom kupovine
Suvo voće Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
Banana Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU