Uskršnji venčići kao simbol jedinstva na prazničnoj trpezi.
Sastojci
- 750 g brašna
- 60 g kvasca
- 200 ml mleka
- 70 g maslaca
- 2 jajeta
- so
- 75 g šećera
- 6 kuvanih jaja (poželjno obojenih)
- 1 žumance
- 6 kašika šećera
Pročitajte još: Salata od CVEĆA i slatkiš sa LAVANDOM, pravo prolećno osveženje (RECEPTI)
Priprema
U velikoj posudi umesiti kvasac, mleko, so, buter, jaja, šećer i malo brašna.
Laganim potezima mesiti i dodavati postepeno brašno. Mesite dok testo ne postane glatko.
Staviti u nauljenu posudu i ostaviti testo da nadođe, oko sat vremena.
Podeliti testo na 12 jednakih delova i srolajte ih tako da dobijete oblih debljih kanapa od oko 30 cm dužine. Uvijajte po dva "kanapa" tako da dobijete oblik pletenice i spojite krajeve tako da formirate venac.
Pročitajte još: Kako se sprema PIJANI ŠARAN ? Najukusniji recept za Veliki petak (RECEPT)
Poređajte po papiru za pečenje, prekrijte krpom i ostaviti da nadođe još sat vremena.
Prelijte žumancem pomešanim sa mlekom i pospite šarenim mrvicama za kolače (po želji pospite šećerom). Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kada bude gotovo stavite u centar svakog venca po jaje.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU