Ako otkrijete da vam je testo previše kiselo, možda ćete moći da ga popravite ili iskoristite za neki drugi recept.
Kada pravite kiselo testo, može da se desi da je previše fermentiralo i da ne može da naraste, pa se samim time se čini neupotrebljivim. Ovo su trikovi kako da ga iskoristite i popravite.
1. Ako je testo samo malo fermentiralo, pažljivo isecite nožem liniju na površini testa! Ovaj jednostavan trik može biti sasvim dovoljan da spreči da se testo spljošti i ne naraste u rerni. Ako je testo previše fermentiralo, onda ga vrlo lagano premesite.
2. Ispecite testo kao koru za picu ili somun. Ako je već počelo da se spušta, ali nije poprimilo nikakav alkoholni miris, pokušajte da ga ispečete kao somun ili picu.
3. Preoblikujte testo, dobro ga premesite i ostavite da se ponovo digne.
4. Iskoristite previše fermentirano testo da napravite koru za picu, američke palačinke, keks sa čokoladom, krekere ili pak hleb sa tikvicama ili bananama. Postoje brojni recepti u kojima možete da ga iskoristite, a da ga ne bacite.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO