Ако откријете да вам је тесто превише кисело, можда ц́ете моц́и да га поправите или искористите за неки други рецепт.
Када правите кисело тесто, може да се деси да је превише ферментирало и да не може да нарасте, па се самим тиме се чини неупотребљивим. Ово су трикови како да га искористите и поправите.
1. Ако је тесто само мало ферментирало, пажљиво исеците ножем линију на површини теста! Овај једноставан трик може бити сасвим довољан да спречи да се тесто спљошти и не нарасте у рерни. Ако је тесто превише ферментирало, онда га врло лагано премесите.
2. Испеците тесто као кору за пицу или сомун. Ако је вец́ почело да се спушта, али није попримило никакав алкохолни мирис, покушајте да га испечете као сомун или пицу.
3. Преобликујте тесто, добро га премесите и оставите да се поново дигне.
4. Искористите превише ферментирано тесто да направите кору за пицу, америчке палачинке, кекс са чоколадом, крекере или пак хлеб са тиквицама или бананама. Постоје бројни рецепти у којима можете да га искористите, а да га не баците.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО