Oglas
· · Komentari: 0

Recept za POSNU slavsku pogaču za Mitrovdan: Ovo su sastojci

Posni slavski kolač mogu da naprave i početnici u kuhinji

1731062653_shutterstock_257958449.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

Za kolač:

  • 400 ml tople vode (obična i osveštana)
  • 100 ml ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kesice suvog pekarskog kvasca
  • 750 g brašna

Za ukrase:

  • 100 g brašna
  • 15 g soli
  • 20 g gustina
  • 70 ml hladne vode

Za premazivanje:

  • 25 g brašna
  • 60 ml vode

Recept za posni slavski kolač:

Kako biste napravili slavski kolač, pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa biljnim margarinom premažite papir. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema gromuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete da pomešate brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase.

Napravite kolač tako što ćete u brašno da dodate 2 kesice suvog kvasca i potom promešajte. Posebno pomešajte toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, a onda ga isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.

Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje ćete prethodno da premažete premazom sa donje strane da se zalepe. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za dodatni sjaj.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas