Посни славски колач могу да направе и почетници у кухињи
Састојци:
За колач:
- 400 мл топле воде (обична и освештана)
- 100 мл уља
- 1,5 кашичица соли
- 4 кашичице шећера
- 2 кесице сувог пекарског квасца
- 750 г брашна
За украсе:
- 100 г брашна
- 15 г соли
- 20 г густина
- 70 мл хладне воде
За премазивање:
- 25 г брашна
- 60 мл воде
Рецепт за посни славски колач:
Како бисте направили славски колач, припремите калуп величине 22 цм, најбоље са обручем који можете да скидате. Дно и обруч обложите папиром за печење, па биљним маргарином премажите папир. За премаз/лепак сједините брашно и воду да нема громуљица. Тесто за украсе направите тако што ћете да помешате брашно, густин и со, а онда постепено додате воду и умесите тесто. Оставите 30 минута да тесто одмори пре него што кренете да правите украсе.
Направите колач тако што ћете у брашно да додате 2 кесице сувог квасца и потом промешајте. Посебно помешајте топлу воду и уље, додајте брашно, со и шећер и замесите тесто. Покријте и оставите на топлом 30 минута. Од надошлог теста узмите 1/3. На побрашњеној радној површини развуците тесто, а онда га исеците на два дела по дужини. Сваки део посебно уролајте и увијте их.
Ставите у калуп, око обруча. Остатак теста поделите на 5 једнаких делова. Од сваког дела направите јуфку. Четири јуфке ставите унакрст у калуп, а последњу, пету јуфку, у средину. Покријте крпом и оставите на топлом 30-45 минута. Након тог времена премажите премазом од брашна и воде. Пеците на 180°Ц око 50 минута.
Након тога, извадите колач из рерне, скините обруч и сложите припремљене украсе које ћете претходно да премажете премазом са доње стране да се залепе. Вратите у рерну на још око 15 минута или онолико колико процените да је потребно да се украси осуше. Када се колач охладио, можете га премазати уљем за додатни сјај.