Oglas
· · Komentari: 0

SUPERHRANA SA DRVETA: Ovo voće štiti srce i može uticati na san

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

1717253064_6658838448971474360d30d6.jpg
Foto: Pixabay free images
Oglas

Crvene ili žute, trešnje su voće koje se rado konzumira. NJihov neodoljiv, sladak ukus, pun je vitamina C, ali sadrže i cink, folnu kiselinu, kalcijum i gvožđe.

Superhrana sa drveta

Trežnje sadrže biljne pigmente, takozvane antocijanidine za koje važi mišljenje da su veoma vredan sastojak, jer utiču na tkiva organizma i sprečavaju nastanak bora, celulita. Prepune su antioksidanasa koji štite od upale i bore se protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oštećenje ćelija i doprineti hroničnim bolestima kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Pregled višestrukih studija otkriva da jedenje najmanje 45 trešanja svakog dana smanjuje upale: "Ali ako ste osetljivi na salicilate, prirodnu biljnu hemikaliju koja se nalazi u trešnjama i takođe se koristi u aspirinu, konzumiranje tolikog broja trešanja može dovesti do uznemirenja stomaka i dijareje", kaže dijetetičar Karli Sedlaček, a piše Helt Klinik.

Utiču na san

Trešnje pomažu da bolje spavamo zahvaljujući visokom nivou melatonina, hormona koji utiče u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja i serotonina, koji pomaže telu da proizvodi melatonin.

Štite srce

Šolja svežih trešanja ima 260 miligrama kalijuma, vrlo malo natrijuma i velike količine biljnih sterola (fitosterola). "Hrana sa visokim sadržajem kalijuma i malo natrijuma, koja se konzumira u umerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, primećuje Sedlaček. Konzumiranje biljnih sterola je efikasan i prirodan način za snižavanje holesterola - još jedan potez koji je zdrav za srce.

Ovo voće ima nizak glikemijski indeks. Trešnje sadrže vlakna, pa zbog toga podižu šećer u krvi sporije. Ovo čini trešnje savršenom poslasticom za osobe sa dijabetesom, ali dijetetičar napominje da treba uživati u umerenim količinama, jer su i dalje ugljeni hidrati.

Visoke količine antocijanina i melatonina u trešnjama štite od oštećenja ćelija koje izazivaju rak. Trešnje takođe imaju bioaktivna jedinjenja, hemikalije koje pomažu u prevenciji raka, pokazuju istraživanja.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas