Lako se pravi i uspeva svima. Probajte da napravite domaće pecivo
Pecivo dedin brk je dobilo naziv zbog specifičnog oblika. Ukus će vas oduševiti i pecivo je odlično za ručak ili večeru.
Sastojci:
Za testo :
- 500g brašna,
- 2 jaja,
- 100 ml jogurta,
- 50 ml vode,
- 50 ml ulja,
- 1 kockica kvasca (4og),
- 1 kašičica šećera,
- 2 kašičice soli.
Za nadev :
- 3oog skuvanog spanaća,
- 2oog sira po želji,
- 3~4 kuvana jaja.
Priprema:
Jogurt i vodu podmlačiti na ringli. U to dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati. Ostaviti da nabubri.
Pročitajte još: RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom
Brašno prosejati u vanglu i dodati jaja, so i ulje. Zatim dodati kvasac i umesiti glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti ga da se udvostruči.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom ga rastanjiti u pravougaonik debljine oko pola cm.Odseći stranice da testo bude ravno. Te ostatke testa iskoristite za trakice koje ćete staviti preko jaja.
Spanać očistite, skuvajte, lepo ocedite i sitno iseckajte. Pomešajte ga sa sirom i posolite po želji. Jaja skuvajte i oljuštite.
Testo premazati sa nedevom od spanaća i obe stranice uviti u rolat. Ne stiskajte puno da nadev ne iscuri.
Na sredinu poređajte kuvana jaja. Od onog testa koje vam je ostalo napravite trakice i prekrijte jaja unakrst.Pažljivo prebacite na pleh obložen pek papirom i ostavite još pola sata da odstoji.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite oko pola sata (toliko je trebalo mojoj rerni). Pre pečenja možete premazati jajetom i posuti susamom.
BONUS VIDEO: