Tipično prepun putera i sira, rižoto je dobro poznat po različitim varijacijama. Ovde smo smislili mnogo lakšu i potpuno posnu ili vegansku opciju!
Rižoto može biti i posno jelo i to vrlo ukusno! Možete ga spremati i sa drugim provrćem po želji, ali mi smo za ovaj recept izabrali pečurke.
Pročitajte još: FALAFEL BURGER: Postan i ukusan obrok koji će vas sigurno zasititi!
Castojci:
-
20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki
-
1,2 l posnog bujona
-
4 kašike biljnog putera
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 papričica ljuta, sitno seckana
-
2 čena belog luka, zgnječena
-
250 g pečuraka (šampinjoni)
-
250 g pirinča za rižoto
-
125 ml belog vina
-
½ male veze peršuna ili vlašca, sitno iseckanog
Način pripreme:
KORAK 1:
Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.
KORAK 2
Zagrejte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mešajte beli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri.
KORAK 3
Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mešanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.
KORAK 4
Sklonite sa vatre, umešajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta pre serviranja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU