Hrskave zgaljoce ili pržena palenta, jedno je od najpopularnijih jela u Pulji
Italijani su poznati po odličnoj kuhinji, kao i po tome da mogu da obogate svako jelo. Ovaj recept je star preko 120 godina,a izuzetno je jednostavan. Potrebna su vam 3 osnovna satojka koja ima svako domaćinstvo i koja ne koštaju puno. Zgaljoce ili prženu palentu možete da služite kao svečano pređelo, ali i preukusan doručak ili večeru. Super je uz paradajz, sir, pršutu...
Sastojci:
- 250 g palente
- 1 l vode
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada se dobro zagreje (ali ne sme da ključa), dodajte palentu. Mešajte sve vreme dok dodajete i nakon toga kako bi lepo sjedinili sastojke. Kada smesa postane gusta i voda ispari, spremna je. Sipajte smesu u nauljeni kalup za hleb, pa pokrijte providnom folijom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim je prebacite u frižider i ostavite da se dobro stegne. Isecite po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju.
BONUS VIDEO