Ukoliko još uvek niste isprobali recept, sada je pravi čas
Tanke, mekane, medene korice, osvažavajuć, kiselkast fil- fantastična kombinacija ukusa. Potrebno je izdvojiti malo više vremena za pripremu korica, ali vredno je truda.
Sastojci:
2 jajeta
200 g šećera
100 g maslaca
1 najmanja kašičica sode bikarbone
3 kašike mleka
3 kašike meda (što jači i kvalitetniji)
pola kašičice cimeta
600 - 650 g glatkog brašna
Fil:
950 g kisele pavlake 20% m.m. (ili 200 g milerama+ 750 g kisele pavlake)
80 g šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
1 kašičica arome vanile
Priprema:
Mikserom umutiti jaja i šećer, dodati sve ostale sastojke sem brašna.
Staviti na nižu temperaturu, da se sve lepo rastopi. Kad soda počne da peni skinite sa ringle. Dok je toplo umešati brašno, lepo sjediniti. Brašno postepeno dodavati dok ne dobijete fino, glatko testo.
Testo podeliti na 10 delova, izmerite na vagici tako da bude jednako.
Rasklagijati između 2 pek papira, otprilike kore prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm.
Rernu zagrejati na 180°C.
Korice peći na prevrnutom plehu, 5 do 7 minuta, dok ne dobiju finu svetlo braon boju.
Kada se kore ohlade filovati ih.
Fil pripremate tako što umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmešate kiselu pavlaku, šećer i vanilu, a zatim sve lepo sjedinite.
Na svaku koru ide 2,3 kašike fila.
Poslednju koricu izmrvite i obložite tortu sa svih strana. Odložiti na hlađenje.
Praviti je dan ranije, lepša je kada odstoji neko vreme.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU