Ako volite klasične jake poslastice koje obiluju moćnim ukusom koštunjavih plodova, a vrlo su kremaste, ova će vas oduševiti
Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.
U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.
Dodatni saveti
Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.
Sastojci
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 mililitara mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 grama margarina
Za beli fil:
- 300 mililitara slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)
Dekoracija po želji
PROČITAJTE JOŠ: PET OMILJENIH PROLEĆNIH CVETOVA: ZABAVNE ČINJENICE koje možda niste znali
Priprema
Kore
Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBU