Ако волите класичне јаке посластице које обилују моћним укусом коштуњавих плодова, а врло су кремасте, ова ће вас одушевити
Иако је названа Бели Египат, верује да ова торта не потиче из поменуте земље. Оно што је познато јесте да је огромну популарност изградила у Румунији, као и да је врло тешко пронаћи оригинални извор.
У сваком случају, ова богата и велика торта спада у омиљене на Балкану, а у прошлости је спадала у најдраже дезерте по избору бака, у данима када су се обично правиле велике торте с много јаја и шећера.
Додатни савети
Уколико желите да је направите за неки посебан догађај, имајте на уму да то морате учинити бар дан раније, јер мора да се стегне у фрижидеру, а коре можете направити и два дана раније и држати на хладном.
Обично се препоручује да се три коре спремају одвојено, а они који су пробали да направе један огроман бисквит и потом га поделе на три коре кажу да је могуће и овако — али морате бити врло опрезни да вам не спласне и да не утрошите материјал џабе.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији
Жути и бели фил морају да буду хладни пре наношења слојева на кору.
Састојци
За коре:
- 11 беланаца
- 11 кашика шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 11 кашика млевених ораха
- 3 кашике брашна
- 1 кесица прашка за пециво
За жути фил:
- 800 милилитара млека
- 11 жуманаца
- 9 кашика шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 100 грама беле чоколаде
- 8 кашика густина
- 100 грама маргарина
За бели фил:
- 300 милилитара слатке павлаке
- 1 чаша киселе павлаке
- 2 кашике шећера у праху
- 100 грама млевеног лешника (печеног)
Декорација по жељи
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕТ ОМИЉЕНИХ ПРОЛЕЋНИХ ЦВЕТОВА: ЗАБАВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ које можда нисте знали
Припрема
Коре
Умутите беланца са шећером, у чврст снег, па додајте пажљиво млевене орахе, брашно и прашак за пециво.Пеците у рерни претходно загрејаној на 180 степени макар 15 минута или док "тест чачкалицом" не покаже да је готово. Немојте вадити одмах из рерне, већ оставите да се у полуотвореној рерни прохлади, да не спласне бисквит. Потом извадите и оставите да се хлади, па охлађено вертикално пресеците на три коре.
Друга опција је да се мере поделе на три дела и да се свака кора пече одвојено.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ