Za sve ljubitelje vina, koji žele da se uz dobar film opuste kod kuće,a požele da spreme čašu omiljenog napitka.
Kuvano vino je idealan napitak da se zagrejete u hladnim danima, a u onim malo toplijim, opustite uz laganu muziku i voljenu osobu.
Nekada prija da ga konzumirate i sami, jer vam fali mir i tišina, a kuvano vino je idealan partner za te prilike.
Osim toga, ima i lekovita dejstva - popravlja i krvnu sliku, poboljšava cirkulaciju i odličan je napitak u borbi protiv prehlada.
Potrebni sastojci:
- Crno vino 1 l
- Voda 250 ml
- Kristal šećer 4 kašike
- Karanfilčić, cimet, biber, muskatni oraščić ili začin po ukusu
- Narandža, mandarina, jabuka, limun ili neko drugo voće koje volite
Pročitajte još: DOBRA VEST! I alkohol štiti naše zdravlje, evo i kako
Priprema:
Tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri. Pazite da vam ringla ne bude mnogo pojačana da šećer ne bi zagoreo.
Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini i dodajte vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne sme da provri. Dodajte začine, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.
Pročitajte još: Znate li zašto su vam USTA SUVA nakon čaše BELOG VINA?
Ukus vina možete menjati raznim začinima. Predlozi su cimet i karanfilčić. Oni se standardno koriste za kuvano vino. Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima i aromama probajte biber i muskatni oraščić. Biber pojačava ukus i cirkulaciju i izbacuje višak vode, a oraščić daje posebnu aromu.
Ukoliko ste ljubitelj blažih ukusa možete dodati jednu šipku vanile
Ukus možete da obogatite i tako što ćete u njega ubaciti voće. Preporuka su pomorandža, kruška, jabuka, limun, mandarina. Voće dobro operite, isecite na trake i sa korom ubacite u vino. Ukoliko ne želite da stavljate celo voće, za malo ukusa će biti sasvim dovoljna i narendana korica pomorandže ili limuna.
Pročitaje još: Pronađena NAJSTARIJA FLAŠA VINA NA SVETU na neobičnom ovom mestu, a priča iza nje je NEVEROVATNA
Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU