Voćna dijeta se bazira na povećanom unosu voća, svežeg povrća, proteina iz surutke i nemasnih proteina.
Ova dijeta je bogata vlaknima, što može poboljšati rad creva, smanjiti nadutost stomaka i pomoći vam da se duže osećate siti. Svi ovi faktori mogu igrati važnu ulogu u gubitku težine.
Voćnu dijetu je razvio dijetetičar Džej Rob, koji navodi da treba da se pridržavate ove dijete tri dana. On tvrdi da ovi dani mogu dati predah vašem digestivnom sistemu od konzumiranja prerađene hrane, što pomaže u detoksikaciji tela i poboljšava sagorevanje masti.
Veruje se da voćna dijeta može dovesti do gubitka težine od 9 kg za 3 dana, voćna dijeta može pomoći u eliminaciji viška telesne tečnosti i poboljšanju rada creva, što može dovesti do smanjenja nadutosti stomaka i obima struka.
Voćna dijeta treba da se sprovodi samo tri uzastopna dana. Predlaže se ukupni unos od 900 do 1000 kalorija dnevno.
Prvog dana dijete, treba da konzumirate samo proteine surutke (čuveni whey protein), povrće i zdrave masti. Drugog i trećeg dana možete jesti voće i 100 do 125 g nemasnih proteina.
Unos nemasnih proteina u ovoj dijeti pomaže očuvanju mišićne mase, dok voće i povrće obezbeđuju vlakna, vitamine i minerale koji su važni za kontrolu gladi i funkcije tela.
Hrana koja je dozvoljena u voćnoj dijeti uključuje:
- Sveže i organsko voće, kao što su breskve, jagode, bostan, banane, ananas, jabuke i avokado.
- Sveže i organsko povrće, po mogućstvu sirovo, kao što su spanać, brokoli, šargarepa, kelj, krastavac i paradajz.
- Nemasni proteini kao što su piletina, riba, jaja, ćuretina i tofu.
- Zdrave masti, kao što su avokado, maslinovo ulje ili ulje lanenog semena.
- Proteinska surutka.
Kreator ove dijete takođe preporučuje vežbanje niskog intenziteta, kao što su hodanje ili istezanje. Takođe, trebalo bi da pijete oko 12 čaša vode dnevno.
Obroke i užine trebate konzumirati svaka 2 sata između 8:00 i 16:00 časova.
Hrana koju treba izbegavati tokom voćne dijete uključuje:
Ugljene hidrate kao što su pirinač, testenina, pšenično brašno, hleb, kolači, keks i testenina.
Slatkiše i šećere svih vrsta, kao što su čokolada, kolači i keks.
Prerađeno meso kao što su kobasice, mortadela, slanina, salama, šunka i ćureći file.
Prerađena hrana kao što su gotovi sokovi, gazirani napici, konzervirana hrana, instant začini, biljni i mesni bujoni.
So i hranu sa visokim sadržajem soli kao što su preljevi, Worcester sos, soja sos i zamrznuta gotova jela.
Pića kao što su gazirani napici, alkohol, kafa, crni i zeleni čaj.
Primer trodnevnog jelovnika
Dan 1:
Doručak (8:00): Proteinski šejk sa 20 do 40 g proteina surutke i vodom.
Užina (10:00): Proteinski šejk sa 20 do 40 g proteina surutke i vodom.
Ručak (12:00): Proteinski šejk sa 20 do 40 g proteina surutke i vodom.
Užina (16:00): Proteinski šejk sa 20 do 40 g proteina surutke i vodom.
Večera (18:00): 3 do 6 šolja salate od zelene salate, šargarepe, tikvice i paradajza, začinjeno sa 1 kašikom maslinovog ulja i 150 g grilovane piletine.
Dan 2:
Doručak (8:00): 2 šolje iseckane dinje.
Užina (10:00): 2 šolje iseckanog kivija.
Ručak (12:00): 2 srednje jabuke.
Užina (16:00): 1 velika breskva/kruška.
Večera (18:00): 3 do 6 šolja salate od rukole, zelene salate, luka, cvekle, krastavca i pola avokada, i 150 g grilovane ribe.
Dan 3:
Doručak (8:00): 1 srednja banana.
Užina (10:00): 2 šolje jagoda.
Ručak (12:00): 1 velika kruška.
Užina (16:00): 2 kriške lubenice.
Večera (18:00): 3 do 6 šolja zelene salate sa paprikama, paradajzom, tikvicom, kupusom i spanaćem, začinjeno sa 1 kašikom maslinovog ulja i 150 g grilovane piletine.
(Stil/dijeta.net)
BONUS VIDEO