Ova dijeta naziva se i kraljevskom danskom bolničkom dijetom ili Kopenhagen dijetom.
Danska dijeta predstavlja vrlo strog i rigorozan plan ishrane, jer zahteva posebnu doslednost i disciplinu. Ukoliko je ispoštujete svega 13 dana, rezultati sigurno neće izostati, a ova dijeta idealna je za uklanjanje masnoće.
Pročitajte još: STAV ŠMEKERA: Da li prepoznajete glumačku legendu? 80-ih je plenio svojom harizmom, a devojke su LUDELE ZA NJIM (FOTO)
Pravila danske dijete
Danska dijeta se ne drži duže od 13 dana, ni manje ni više. Dijetu možete ponoviti tek nakon 3 meseca ponovo. Ako ste do kraja izdržali celu dijetu do kraja ne bi trebalo da je ponavljate sledeće 2 godine.
Pročitajte još: PENELOPE KRUZ se ovako šeta NJujorkom: Pitali ste se kako se nose pantalone koje je glumica savršeno uklopila
Kada ste gladni pijte vodu, najmanje 2 litra vode. Strogo je zabranjena konzumacija alkohola i gaziranih pića. Kafu možete zameniti čajem. Moguće je promeniti redosled ručka i večere, ali ne može se menjati redosled dana. Jedu se 3 obroka dnevno i bez užine i bilo kakvih grickalica i slatkiša.
Pročitajte još: Udaću se jedino za vojvodu Marka Miljanova: Kako se Stefanija zaljubila u duplo starijeg udovca i zaprosila ga
Da ne bi narušili zdravlje neophodno je svakodnevno uzimati neku vrstu vitaminskih dodataka. Nakon završetka dijete, unos kalorija treba postepeno povećavati kako bi se izbegao neželjeni kalorijski šok i debljanje.
Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA
Jelovnik prema danskoj dijeti
Prvi dan
Doručak: šoljica crne kafe i jedna kocka šećera.
Ručak: kuvani spanać uz dva tvrdo kuvana jaja i jedan paradajz.
Večera: veći mesni odrezak (od 200-230 grama) uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom.
Drugi dan
Doručak: isto kao i prethodnog dana.
Ručak: pileća šunka (1 kriška) i 2 decilitra jogurta.
Večera: veći mesni odrezak, isto kao i prethodni dan.
Treći dan
Doručak: kafa i kocka šećera i komad tosta.
Ručak: 2 komada tvrdo kuvanih jaja, jedan komad šunke i zelena salata
Večera: jedan kuvan srednji celer, paradajz i neko voće po izboru
Četvrti dan
Doručak: isto kao treći dan.
Ručak: litar sveže ceđenog soka i 2 decilitra jogurta.
Večera: jedna izrendana šargarepa, kuvano jaje i 25 grama mladog sira
Peti dan
Doručak: jedna veća izrendana šargarepa i prelivena limunovim sokom.
Ručak: kuvana riba do 230 grama prelivena limunovim sokom i s malom količinom maslaca.
Večera: veći mesni odrezak, kuvani celer i zelena salata.
Šesti dan
Doručak: crna kafa, šećer u kocki i komad tosta.
Ručak: jedna veća izrendana šargarepa i dva kuvana jaja.
Večera: pola pileta pečenog na ražnju bez kožice i salata.
Sedmi dan
Doručak: biljni čaj bez šećera.
Ručak: preskače se, znači bez ručka.
Večera: jedan janjeći kotlet na žaru i sezonsko voće.
Osmi dan
Doručak: kafa sa šećerom i tost.
Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuvana jaja i salata.
Večera: jedan kuvani celer, paradajz i jedna voćka.
Deveti dan
Doručak: šoljica crne kafe i šećer u kocki.
Ručak: veća kriška pileće šunke i 2 decilitra jogurta.
Večera: veći komad mesa, salata i voćka po izboru.
Deseti dan
Doručak: tost, kafa i kocka šećera.
Ručak: ddva komada kuvanih jaja, jedna kriška šunke i salata.
Večera: kuvani celer, paradajz i voće po izboru.
Jedanaesti dan
Doručak: crna kafa, šećer u kocki, tost.
Ručak: litar sveže ceđenog soka i 2 decilitra jogurta.
Večera: tvrdo kuvano jaje, izrendana šargarepa i mladi sir 25 grama.
Dvanaesti dan
Doručak: veća izrendana šargarepa prelivena limunovim sokom.
Ručak: komad do 230 grama kuvane ribe prelivena limunovim sokom i malo maslaca.
Večera: komad mesa, kuvani celer i zelena salata.
Trinaesti dan
Doručak: tost, kafa, šećer.
Ručak: 2 komada kuvanih jaja i veća izrendana šargarepa.
Večera: pola pileta pečenog na žaru sa skinutom kožicom i salata.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU