Ove krofne vratiće vas u detinjstvo i najradosnije dane odrastanja
Princes krofne su domaći slatkiš koji je nenadmašiv među poslasticama. Danas vam donosimo jedan starisnki recept sa dva različita fila koji se priprema za svega pola sata...
Pročitajte još: 3 NAMIRNICE koje MONASI sa SVETE GORE svakodnevno jedu, a zbog njih nikada nisu BOLESNI (FOTO)
Sastojci za testo:
- 250 mililitara vode
- 125 grama putera
- 150 grama brašna
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 3,4 jaja
Sastojci za fil:
- 500 mililitara mleka
- 250 grama šećera
- 2 žumanca
- 4 pune kašike gustina
- 125 grama putera
- 2 kesice vanil šećera
- 200 mililitara slatke pavlake
Priprema:
Za pripremu testa u posudu sipati vodu, puter, šećer i so pa na srednjoj temperaturi staviti da se kuva. Kad provri sipati brašno, smanjiti temperaturu i mešati dok se ne dobije jednolična smesa. Nakon toga ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo, smesi dodavati jedno po jedno celo jaje i mutiti mikserom neprekidno sve dok se ne utroše jaja i ne sjedini sve lepo.
Kad se smesa ujednačila, sipati je u špric za šlag i praviti željeni oblik krofni na pek papiru, mogu biti manje ili veće, niske ili malo visočije. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći ih 20 minuta, onda smanjiti na 180 stepeni i peći još 15-20 minuta. Za vreme pečenja rerna se ne sme otvarati.
Pročitajte još: MOĆAN SAVET OCA TADEJA: Kada POSTIMO, svaki dan treba obratiti pažnju na veoma BITNU STVAR
Za pripremu krema u malo hladnog mleka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mleko, šećer i vanil šećer staviti da se kuva. Kad prokuva na srednjoj temperaturi dodati smesu sa gustinom i mutiti žicom dok se lepo ne stegne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi. U prohladjenu smesu dodati puter i mutiti mikserom dok se ne dobije glatka kremasta smesa.
Umutiti slatku pavlaku, pa 2-3 kašike dodati žutom kremu i lepo sjediniti i odmah je spremno za filovanje.
Krofne seći vodoravno, filovati prvo žutim kremom, pa preko slatkom pavlakom, poklopiti i posuti prah šećerom i otopljenom čokoladom po želji.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU