Iako većina ljudi misli da držanje ovih namirnica u frižideru produžuje vek trajanja, stručnjaci to osporavaju.
Stručnjaci jedne australijske potrošačke kompanije otkrili su osam namirnica koje se ne bi trebale čuvati u frižideru.
Pročitajte još: O ovom hotelu KOLAJU PRIČE, svaki detalj govori JEDNO, a sada mami i SRBE (FOTO)
- Stavljanje pojedinih namirnica u frižider može naneti više štete nego koristi, podstičući kvarenje i menjanje ukusa - otkrivaju. Ali, dodaju da njihova praivila ne uzimaju u obzir vremenske obrasce u okolinama, pa se neka hrana može čuvati u frižideru da im se produži život ako je jako vruća klima, prenosi Daily Mail.
Paradajz
Istraživanje je pokazalo da hlađenje paradajza ispod 12 Celzijevih stepeni može izmeniti njihov ukus. - Paradajz gubi ukus kada je stavljen u frižider - rekla je ekonomista kompanije Fiona Mair. Da bi paradajz duže trajao, važno ga je držati izvan frižidera i dalje od hrane koja proizvodi etilen, poput banana, narandži i jabuka. Jamie Oliver takođe je na svojoj web stranici napisao da paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi, inače se može promeniti u teksturi, izgubiti ukus i postati malo 'brašnast'.
Pročitajte još: Jedite JABUKE i imaćete blistavo beo OSMEH
Zrna kafe i mlevena kafa
Stručnjaci iz kompanije rekli su da mlevena i celovita zrna kafe nikada ne smeju biti u frižideru, jer ova vrsta hrane apsorbira vlagu, mirise i ukuse iz vazduha koji je okružuje. - Umesto toga, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom prostoru, kao što je vaša ostava, daleko od sunčeve svetlosti, topline i pare - savetovali su.
Korenasto povrće
Korenasto povrće, poput crnog i belog luka, najbolje je čuvati na tamnom i suvom mestu jer frižider može dovesti do bržeg truljenja povrća. Fiona je rekla da se apsorpcija vlage može dogoditi u frižideru, što uzrokuje da hrana fermentira i smanjuje ukus i kvalitet. Ali postoje neki izuzeci od ovog pravila, kada je korenasto povrće izrezano, najbolje ih je čuvati u posudi u frižideru.
Pročitajte još: Postoji NAČIN da očistite lubenicu od semenki za samo DVA MINUTA - same OTPADAJU!
Hleb
Hleb je još jedna namirnica koja se nikada ne bi trebala hladiti jer će brže postati ustajao. Umesto toga, stručnjaci su rekli da hleb držite u smeđoj papirnatoj kesi, kutiji za hleb ili nepropusnoj limenci i da izbegavate plastične kese. Za one koji žive u vlažnoj ili vrućoj klimi, predlažu da zamrzavate hleb kako biste mu produžili životni vek i vadili samo ono što vam treba.
Med i puter od kikirikija
Med je jedinstven proizvod i jedna je od namirnica koja se nikada ne pokvari zbog specifične hemikalije koja sprečava rast bakterija u njemu. Slično kao i med, puter od kikirikija stvrdnuće se ako ga držite u frižideru što otežava namaz. Stručnjaci kažu da ove proizvode treba držati u ostavi kako bi ostali mekani i mogli lako da se mažu.zrna
Pročitajte još: Poznati šefovi kuhinja OTKRIVAJU kako da pripremite obroke tokom stresnog perioda
Topli ostaci
Takođe rekli su i da je važno da vruću hranu ili ostatke ne stavite u frižider odmah nakon kuvanja, jer to može uticati na drugu hranu. Osigurajte da se ostatak hrane ohladi ili da prestane da pari pre stavljanja u frižider.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU