Главни фактор беспрекорног изгледа Јапанки јесте дефинитвно њихов режим исхране.
Главни фактор доброг изгледа Јапанки јесте исхрана, како пише Вита Цлаy.
Богат јеловник
Погрешно је мишљење да Јапанци једу само суши. Напротив - њихов јеловник је пуно богатији и осим рибе садржи плодове мора и зачинско биље, поврће, соју, пиринач, воће, зелени чај...
Висококалорична јела, као и брза храна, ретко се могу видети на њиховом тањиру. Код одабира хране важно им је да буде сезонска и свежа, зими једу месо, рибу, супе и топле напитке, док лети једу плодове мора, хладне супе, салате и рамен.
Поврће се увек реже на листове
Кување, печење на жару, кување на пари, динстање на врло мало уља – тако се припрема храна у Јапану. Поврће се увек реже на листове како би се што мање термички обрадило, а задржало што више хранљивих материја.
Природна лепота, боја и укус су им на првом месту, зато су врло опрезни са зачинима и пазе да не претерају и оптерете желудац.
Једу полако
Унос хране за Јапанке је читав ритаул. Једу полако, у малим залогајима и малим порцијама. Храна се ретко декорише јер се инсистира на природном изгледу, а скоро никад се не стављају два различита јела на исти тањир јер се то сматра недостатком укуса.
Увек пиринач
Пиринач је саставни део скоро сваког јела у Јапану, а најчешће се припрема само уз додатак соли и маслаца.
Разноврстан доручак
У Јапану пракса доручка је таква да се мора састојати од различитих намирница и неколико малих порција. Требало би бити неколико јела, обично риба, рижа, омлет, мисо супа, соја и мало поврћа. Уз, наравно, чај.
Нема слаткиша и колача
Јапанци ретко једу десерте, а када и једу, то је у малим количинама. Немају бомбастичне торте и колаче, а праве чак и сладолед од пиринча (моки). Ово су слаткиши с ниским садржајем шећера и ми их вероватно не бисмо ни волели - осим што је последица конзумирања истих савршено раван стомак.
(Ало)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ