Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови да дете још увек није спремно да крене у вртић: На 3 показатеља родитељи треба да обрате пажњу

Полазак у вртић стрес је за дете, али и за родитеље. Наравно, не треба малишанов полазак у обданиште доживљавати као неку драму – чак и ако на почетку буде неких мањих потешкоћа, деца су прилагодљива и временом се навикну на ново окружење.

1722258925_shutterstock_2286637045-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У зависности од свог карактера, али и узраста, неки малишани су спремнији од других да крену у вртић, а није згорег да обратите пажњу и на знаке који указују да дете није спремно за ову промену.

1. Дете проводи са мајком 24/7

Сасвим је нормално да дете највише времена проводи са мајком и то је, у крајњем случају, важно и за његово благостање. Међутим, ако се дете баш нимало не одваја од мајке, онда је важно да се пре поласка у вртић постепено навикава на чињеницу да мама неће бити са њим сваке секунде.

Дакле, ако је то ваша ситуација, било би пожељно да почнете да учите дете да се игра само у просторији – наравно, обилазите га или надгледајте преко беби-монитора, у зависности од тога колико је стар малишан. Такође, ако имате прилике, нека дете понекад проводи мало времена са баком, деком, татом, тетком... како би се навикавало на раздвојеност од вас.

Ако ни то не помогне и дете никако не може да се одвоји од вас, вероватно није баш најспремније ни за полазак у вртић.

2. Осетљиво дете

Неки малишани су осетљивији од других, а они који су изразито осетљиви свему придају велики значај. У том смислу, ако васпитачица да оваквом детету неку играчку, оно ће је одмах посматрати као свог пријатеља, али ако га случајно изгрди, за њега ће постати лоша особа.

Осетљива деца могу да иду у вртић, али није згорег ту његову особину напоменути васпитачима. Најбоља опција – која није увек могућа – је да сачекате да дете мало сазри и очврсне.

3. Дете са проблемима у говору

Нека деца почну да причају касније од других, и за њих вртић може да буде помало непријатан. Уколико је то и ваш случај, можете да радите са дететом како бисте му помогли да боље говори, а по потреби и да се обратите стручном лицу за помоћ.

На тај начин дете ће научити боље да комуницира и стећи ће самопоуздање, па ће му и боравак у вртићу и дружење са другом децом лакше пасти.

Уколико ваше дете показује неке од ових знакова да није спремно за вртић, не очајавајте. Ако вам околности то дозвољавају, размислите о одлагању поласка у вртић, али не кривите себе и ако малишан из различитих разлога мора да крене у обданиште – можда ће на почетку бити мало потешкоћа, али временом ће се навићи, као и сва деца.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas