Oglas
· · Komentari: 0

Znakovi da dete još uvek nije spremno da krene u vrtić: Na 3 pokazatelja roditelji treba da obrate pažnju

Polazak u vrtić stres je za dete, ali i za roditelje. Naravno, ne treba mališanov polazak u obdanište doživljavati kao neku dramu – čak i ako na početku bude nekih manjih poteškoća, deca su prilagodljiva i vremenom se naviknu na novo okruženje.

1722258925_shutterstock_2286637045-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U zavisnosti od svog karaktera, ali i uzrasta, neki mališani su spremniji od drugih da krenu u vrtić, a nije zgoreg da obratite pažnju i na znake koji ukazuju da dete nije spremno za ovu promenu.

1. Dete provodi sa majkom 24/7

Sasvim je normalno da dete najviše vremena provodi sa majkom i to je, u krajnjem slučaju, važno i za njegovo blagostanje. Međutim, ako se dete baš nimalo ne odvaja od majke, onda je važno da se pre polaska u vrtić postepeno navikava na činjenicu da mama neće biti sa njim svake sekunde.

Dakle, ako je to vaša situacija, bilo bi poželjno da počnete da učite dete da se igra samo u prostoriji – naravno, obilazite ga ili nadgledajte preko bebi-monitora, u zavisnosti od toga koliko je star mališan. Takođe, ako imate prilike, neka dete ponekad provodi malo vremena sa bakom, dekom, tatom, tetkom... kako bi se navikavalo na razdvojenost od vas.

Ako ni to ne pomogne i dete nikako ne može da se odvoji od vas, verovatno nije baš najspremnije ni za polazak u vrtić.

2. Osetljivo dete

Neki mališani su osetljiviji od drugih, a oni koji su izrazito osetljivi svemu pridaju veliki značaj. U tom smislu, ako vaspitačica da ovakvom detetu neku igračku, ono će je odmah posmatrati kao svog prijatelja, ali ako ga slučajno izgrdi, za njega će postati loša osoba.

Osetljiva deca mogu da idu u vrtić, ali nije zgoreg tu njegovu osobinu napomenuti vaspitačima. Najbolja opcija – koja nije uvek moguća – je da sačekate da dete malo sazri i očvrsne.

3. Dete sa problemima u govoru

Neka deca počnu da pričaju kasnije od drugih, i za njih vrtić može da bude pomalo neprijatan. Ukoliko je to i vaš slučaj, možete da radite sa detetom kako biste mu pomogli da bolje govori, a po potrebi i da se obratite stručnom licu za pomoć.

Na taj način dete će naučiti bolje da komunicira i steći će samopouzdanje, pa će mu i boravak u vrtiću i druženje sa drugom decom lakše pasti.

Ukoliko vaše dete pokazuje neke od ovih znakova da nije spremno za vrtić, ne očajavajte. Ako vam okolnosti to dozvoljavaju, razmislite o odlaganju polaska u vrtić, ali ne krivite sebe i ako mališan iz različitih razloga mora da krene u obdanište – možda će na početku biti malo poteškoća, ali vremenom će se navići, kao i sva deca.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas