Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРО СРПСКО ИМЕ ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ: Сматрало се владарским, а синоним је за доброту и лепоту

Име се некада давало и дечацима, а у прошлости ово име су деци давали родитељи који су желели да дете дуго живи

1725373324_Foto-Shutterstock-imena-devojcice.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Душица је данас женско име које води порекло од речи "душа". Изведено од старосрпског имена Душан, сматра се да име Душица води порекло и из корена именице "дух" или пак од празника Духова. Свакако се сматра синонимом за доброту и лепоту. Остале верзије овог имена су Душа, Душана, Душанка, Душка...

У прошлости ово име су деци давали родитељи који су желели да дете дуго живи. Међутим, остаје нејасно ко је био први носилац овог имена. Сматра се да је цар Душан из лозе Немањића први који је носио корен имена Душица, које је још за време његове владавине скраћено, као што се то чинило и са другим именима. Највише зато што је у народној традицији дуго важило за владарско име, па се у прошлости избегава његово давање обичним људима.

Има једна занимљива ствар око овог женског имена. Према неким наводима први носилац овог имена у женском облику имала принцеза Душица Немањић, сестра српског цара Душана. Ипак, старија историографија нуди веома мало података о сестри цара Душана. Но, ово име је ипак остало убележено захваљујући архиепископу Данилу. Али његови подаци имају занимљив обрт.

Наиме, име Душица је заправо било мушко име које је носио млађи син Стефана Дечанског. Према најстаријем издању Даниловог зборника такође се помињу "Душан и Душица", као и у другим родословима и летописима, а јасно се даје на знање да су у питању - два сина.

Наш познати историчар Дејан Јечменица је појаснио да је "Душица" у ствари деминутив од имена Душан, млађег Стефановог сина који ће 1331. године бити крунисан за српског краља, а 1346. године за српског цара. Душман, који је сваки пут навођен пре Душана, био је старији брат цара Душана, заједно са оцем и братом прогнан је у Цариград након Стефанове неуспешне побуне против оца.

О њиховом боравку у Цариграду биографи нису оставили много података, али се зна да се Стефан Дечански у Србију вратио са једним сином - Душаном, кога је Милутин као таоца задржао након што је сину дао на управу будимљанску област, а да је старији син, Душман односно Душица, преминуо у Цариграду.

(Она.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas