Oglas
· · Komentari: 0

STARO SRPSKO IME ZA DEVOJČICE: Smatralo se vladarskim, a sinonim je za dobrotu i lepotu

Ime se nekada davalo i dečacima, a u prošlosti ovo ime su deci davali roditelji koji su želeli da dete dugo živi

1725373324_Foto-Shutterstock-imena-devojcice.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Dušica je danas žensko ime koje vodi poreklo od reči "duša". Izvedeno od starosrpskog imena Dušan, smatra se da ime Dušica vodi poreklo i iz korena imenice "duh" ili pak od praznika Duhova. Svakako se smatra sinonimom za dobrotu i lepotu. Ostale verzije ovog imena su Duša, Dušana, Dušanka, Duška...

U prošlosti ovo ime su deci davali roditelji koji su želeli da dete dugo živi. Međutim, ostaje nejasno ko je bio prvi nosilac ovog imena. Smatra se da je car Dušan iz loze Nemanjića prvi koji je nosio koren imena Dušica, koje je još za vreme njegove vladavine skraćeno, kao što se to činilo i sa drugim imenima. Najviše zato što je u narodnoj tradiciji dugo važilo za vladarsko ime, pa se u prošlosti izbegava njegovo davanje običnim ljudima.

Ima jedna zanimljiva stvar oko ovog ženskog imena. Prema nekim navodima prvi nosilac ovog imena u ženskom obliku imala princeza Dušica Nemanjić, sestra srpskog cara Dušana. Ipak, starija istoriografija nudi veoma malo podataka o sestri cara Dušana. No, ovo ime je ipak ostalo ubeleženo zahvaljujući arhiepiskopu Danilu. Ali njegovi podaci imaju zanimljiv obrt.

Naime, ime Dušica je zapravo bilo muško ime koje je nosio mlađi sin Stefana Dečanskog. Prema najstarijem izdanju Danilovog zbornika takođe se pominju "Dušan i Dušica", kao i u drugim rodoslovima i letopisima, a jasno se daje na znanje da su u pitanju - dva sina.

Naš poznati istoričar Dejan Ječmenica je pojasnio da je "Dušica" u stvari deminutiv od imena Dušan, mlađeg Stefanovog sina koji će 1331. godine biti krunisan za srpskog kralja, a 1346. godine za srpskog cara. Dušman, koji je svaki put navođen pre Dušana, bio je stariji brat cara Dušana, zajedno sa ocem i bratom prognan je u Carigrad nakon Stefanove neuspešne pobune protiv oca.

O njihovom boravku u Carigradu biografi nisu ostavili mnogo podataka, ali se zna da se Stefan Dečanski u Srbiju vratio sa jednim sinom - Dušanom, koga je Milutin kao taoca zadržao nakon što je sinu dao na upravu budimljansku oblast, a da je stariji sin, Dušman odnosno Dušica, preminuo u Carigradu.

(Ona.rs)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas