Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта изазива тврдоглавост код деце? Родитељи несвесно доприносе овом облику понашања

Маме и тате се често жале да не могу да изађу на крај са својим тврдоглавим дететом. Док се с једне стране често могу чути и прочитати разни савети како да васпитате малог тврдоглавца, далеко се мање говори о томе да понекад родитељи својим понашањем доводе до тога да њихови наследници буду баш такви.

1720534255_shutterstock_1156209097-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Неким својим навикама и понашањем родитељи могу, потпуно ненамерно, да допринесу развоју тврдоглавости код детета.

1. Мањак дисциплине

Стручњаци често истичу да су деци потребна правила и границе, као и да је важно да осете последице кршења тих правила и граница. Уколико тога нема, односно ако родитељи не инсистирају доследно у поштовању тих граница, деца могу да постану тврдоглава и да почну да тестирају границе.

Та недоследност у понашању родитеља за последицу има да малишани понекад не разумеју шта се тачно од њих очекује, а онда маме и тате такво понашање доживљавају као непослушност или тврдоглавост, преноси Тимес оф Индиа.

2. Ауторитарно родитељство

Док с једне стране није добро да родитељи деци све допуштају, да не постављају границе, није добро ни да буду претерано строги односно ауторитарни. Ствар је у томе да деца која су одрастала са изузетно строгим родитељима и нису имала баш никакву слободу у доношењу одлука, чак ни оних безазлених, могу временом да постану тврдоглава и да се буне против таквог понашања родитеља.

3. Недостатак рутине

Деци је потребна структура, рутина, јер им то даје осећај сигурности и помаже им да знају шта се од њих очекује. Наравно, рутина не значи да деца не треба да имају и слободно време, али им генерално прија да имају одређени распоред јер у супротном могу да се осећају несигурно и да се буне против било каквих промена.

4. Претерана заштита

У васпитању је, као и у већини других ствари, најбоља златна средина. То значи да као што претерана строгост у васпитању није добра за децу, не прија им ни када су родитељи претерано заштитнички настројени. Претерана заштита може да доведе до тврдоглавости код малишана јер им родитлеји ограничавају способност да истражују и уче из својих искустава.

5. Утицање на одлуке

Деци је потребно да осећају да барем у минималној количини контролишу неке одлуке које их се тичу. Дакле, јасно је да су за неке важне одлуке премали, али ако немају прилику баш ни о чему да одлучују, могу да постану веома тврдоглави како би покушали да узму ствари у своје руке. С друге стране, допуштање деци да имају право гласа у доношењу неких одлука које су примерене њиховом узрасту, помаже им да се осећају вредним и смањује шансе да дете почне да "тврдоглавише" и инати се.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas