Oglas
· · Komentari: 0

Šta izaziva tvrdoglavost kod dece? Roditelji nesvesno doprinose ovom obliku ponašanja

Mame i tate se često žale da ne mogu da izađu na kraj sa svojim tvrdoglavim detetom. Dok se s jedne strane često mogu čuti i pročitati razni saveti kako da vaspitate malog tvrdoglavca, daleko se manje govori o tome da ponekad roditelji svojim ponašanjem dovode do toga da njihovi naslednici budu baš takvi.

1720534255_shutterstock_1156209097-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nekim svojim navikama i ponašanjem roditelji mogu, potpuno nenamerno, da doprinesu razvoju tvrdoglavosti kod deteta.

1. Manjak discipline

Stručnjaci često ističu da su deci potrebna pravila i granice, kao i da je važno da osete posledice kršenja tih pravila i granica. Ukoliko toga nema, odnosno ako roditelji ne insistiraju dosledno u poštovanju tih granica, deca mogu da postanu tvrdoglava i da počnu da testiraju granice.

Ta nedoslednost u ponašanju roditelja za posledicu ima da mališani ponekad ne razumeju šta se tačno od njih očekuje, a onda mame i tate takvo ponašanje doživljavaju kao neposlušnost ili tvrdoglavost, prenosi Times of India.

2. Autoritarno roditeljstvo

Dok s jedne strane nije dobro da roditelji deci sve dopuštaju, da ne postavljaju granice, nije dobro ni da budu preterano strogi odnosno autoritarni. Stvar je u tome da deca koja su odrastala sa izuzetno strogim roditeljima i nisu imala baš nikakvu slobodu u donošenju odluka, čak ni onih bezazlenih, mogu vremenom da postanu tvrdoglava i da se bune protiv takvog ponašanja roditelja.

3. Nedostatak rutine

Deci je potrebna struktura, rutina, jer im to daje osećaj sigurnosti i pomaže im da znaju šta se od njih očekuje. Naravno, rutina ne znači da deca ne treba da imaju i slobodno vreme, ali im generalno prija da imaju određeni raspored jer u suprotnom mogu da se osećaju nesigurno i da se bune protiv bilo kakvih promena.

4. Preterana zaštita

U vaspitanju je, kao i u većini drugih stvari, najbolja zlatna sredina. To znači da kao što preterana strogost u vaspitanju nije dobra za decu, ne prija im ni kada su roditelji preterano zaštitnički nastrojeni. Preterana zaštita može da dovede do tvrdoglavosti kod mališana jer im roditleji ograničavaju sposobnost da istražuju i uče iz svojih iskustava.

5. Uticanje na odluke

Deci je potrebno da osećaju da barem u minimalnoj količini kontrolišu neke odluke koje ih se tiču. Dakle, jasno je da su za neke važne odluke premali, ali ako nemaju priliku baš ni o čemu da odlučuju, mogu da postanu veoma tvrdoglavi kako bi pokušali da uzmu stvari u svoje ruke. S druge strane, dopuštanje deci da imaju pravo glasa u donošenju nekih odluka koje su primerene njihovom uzrastu, pomaže im da se osećaju vrednim i smanjuje šanse da dete počne da "tvrdoglaviše" i inati se.

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas