Oglas
· · Komentari: 0

PATOLOG OTKRIVA: 7 načina da pomognete detetu da progovori

Evo kojih 7 stvari možete da radite već od najranijeg uzrasta, kako biste pomogli detetu da progovori.

1726576728_shutterstock_2492567433.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Prve bebine reči roditeljima donose veliko uzbuđenje, ali su ujedno ponekad i predmet brige. Neretko se roditelji zabrinu da li dete kasni u govoru i da li se razvija normalno.

Patolog govora Lijen Šered poručuje da svako dete dostiže prekretnice u razvoju nekim svojim ritmom, kao i da je veliki raspon onoga što se smatra normalnim. Prekretnice u razvoju su samo opšti vodiči, a neke bebe će ih dostići ranije, neke kasnije.

Ako vas brine bilo šta u govoru vašeg mališana, najbolje je da se obratite stručnjaku, ali dobro je da znate i da postoje neke stvari kojima možete da pomognete svom detetu da progovori.

1. Gledajte u dete kada mu se obraćate. Deca uče posmatranjem i imitacijom, neka gleda u vaše lice dok pravite prve brbrljajuće zvuke. Fokusirajte se na razvoj glasova b, p, d, m i samoglasnika.

2. Pevajte mu pesmice. Redovno pevanje nekih pesmica ili rima sa detetom će ga ohrabriti da se u nekom trenutku pridruži toj zabavi. "Deca vole muziku, posebno kada uključuje i pokrete, a to im pomaže i da nauče ritam jezika", kaže Šeredova.

3. Odgovarajte svojoj bebi. Kada vaš mališan proizvodi zvuke, odgovorite mu tako što ćete imitirati ono što je izgovorio. Vaše dete će tako naučiti da gestovi i reči izazivaju reakcije, odgovore, a to je važan koncept ranih veština komunikacije, istakla je Šeredova za mother.ly.

4. Iskoristite rutine. Život sa decom podrazumeva mnogo obaveza i ponekad je pravi izazov odvojiti vreme za rad na komunikaciji. Ipak, svakodnevne rutine su savršene prilike da ipak poradite na tome. Razgovarajte sa detetom i pomozite mu da vežba govor tako što ćete mu govoriti šta radite dok mu menjate pelene, hranite ga, kupujete nešto sa njim u prodavnici...

5. Pokažite mu "jezik". Ova jednostavna tehnika podrazumeva da koristite jezik koji je jedan korak iznad trenutnih sposobnosti vašeg deteta. "Ako vaše dete plače da bi vam komuniciralo svoje potrebe i želje, možete da počnete da mu prstom pokazujete ka željenim predmetima. Ako već i samo pokazuje prstom, ali ne izgovara to, počnite da izgovarate po jednu reč (npr. Šolja). Ako već izgovarate po jednu reč, onda počnite da kombinujete po dve reči, praveći jednostavne fraze (npr. ’sok, molim’ ili ’ja želim’)".

6. Igrajte se sa njim. Igranje sa detetom je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za njegov razvoj govora, smatra Šered. "Igranje je rutina koja zahteva dvosmernu razmenu, baš kao i komunikacija. Kada se igrate, koristite igračke u svrhe koja im je namenjena (poput pričanja u telefon igračku), nađite priliku da vežbate zvuke (govorei brm-brm kada se igrate autićima, recimo, ili av-av kada se igrate igračkom kucom) i pratite dečja interesovanja", savetuje patolog govora.

7. Čitajte detetu. To je sjajan način da podstaknete rane veštine komunikacije i govora, ali je i zdrava aktivnost za povezivanje sa detetom. "Čitanje poboljšava mnogo važnih životnih veština – poput vokabulara, razumevanja i pismenosti, koje su ključne za akademski uspeh. Počnite od jednostavnih slikovnica, pa vremenom prelazite na knjige sa rečima", zaključuje ona.

Yumama

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas