Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да се дете брже навикне на одласке у школу након распуста? Користни савети психолога

Дечји психолог саветује како да се дете лакше навикне на промене у дневној рутини

1725620917_shutterstock_2493302217.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Деца на летњем распусту обично драстично мењају своју рутину, а то најчешће значи и да касније устају и лежу у кревет него када иду у школу. Прве недеље септембра зато су обично помало тешке за малишане јер је потребно неко време да се врате "на старо" и навикну на нови распоред спавања, а дечји психолог Ирина Таранова истиче да је важно да им родитељи у томе помогну.

Она је за Руски јавни сервис истакла да то подразумева да деца почну раније да лежу у кревет, али и да мање времена проводе уз екране.

Таранова каже да за децу убрзо постаје стрес та промена која подразумева "одустајање" од екрана и учење. Наравно, најбоље је започети припрему на све ове промене пре школе, али свакако ове кораке можете да предузмете и након што дете крене у школу, како би се лакше навикло на нове околности.

Када је реч о тинејџерима, Таранова сматра да су деца тада довољно велика да сама брину о времену када лежу и устају, те да је то важно да би развили осећај одговорности, преноси дети.маил.ру.

"Најважнија препорука је да родитељи буду спремни за процес адаптације код деце, који је праћен незадовољством, честим променама расположења и протестима малишана", упозорава психолог.

Док се деца навикавају на промене у својој дневној рутини, родитељи треба да им пруже подршку, а није згорег ни да разговарају о томе да ли им некако могу помоћи да се брже адаптирају. Таранова каже да ће већина деце рећи нешто попут тога да траже да их родитељи ујутру буде или да им привремено смање неке кућне обавезе.

"У овом случају је важно да слушате дете и ослушкујете његове потребе", закључује психолог.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas