Oglas
· · Komentari: 0

Mnogi roditelji se pitaju: Kada beba počinje da sedi?

Beba prvo nauči da drži glavu, zatim se podiže na ruke i počinje da se prevrće sa leđa na stomak. Nakon toga, roditelji počinju da čekaju da beba sedne i počne aktivno da istražuje svet. Kada to treba da se desi?

1719317549_shutterstock_1891541437.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Fizički razvoj deteta povezan je sa mentalnim razvojem. Da bi naučila da sedi, beba mora da savlada horizontalnu ravan i ojača mišiće stomaka i leđa. Zato mora naučiti da se prevrće sa leđa na stomak i leđa. Uz podršku jastuka ili u kolicima, prosečno dete počinje da sedi sa 6 meseci. Zatim, u roku od mesec dana, mozak koordinira rad vestibularnog aparata, a zatim beba sedi sama, bez podrške. Tada uči da sedi iz ležećeg položaja samostalno, bez pomoći odraslih. Ovo traje još oko mesec dana.

- Ali čak i ako četvoromesečna beba pokuša da sedne, to ne znači da majka treba da mu pomogne. Neka vežba sam, a majka gleda sa strane. Želja mame da preuzme situaciju u svoje ruke i brzo nauči svoje dete da sedne može dovesti do ozbiljnih bolesti u budućnosti. Sa 4 meseca, kičma deteta još nije spremna za takva opterećenja - kaže pedijatar Marija Školnik.

Da li je moguće naučiti bebu da sedi?

Definitivno ne do šest meseci, mišići još nisu dovoljno jaki. Kičma se može deformisati pod pritiskom težine bebe.

Šta učiniti ako dete ne želi da sedi?

Neka deca počinju da sede malo kasnije. Ovo zavisi od mnogih faktora, uključujući: pun termin bebe, njenu težinu i visinu, kao i temperament deteta.

Počnite da vežbate svoje dete: posle šest meseci sedite uz pomoć jastuka 10 minuta, a zatim možete da počnete da ga držite u krilu i da se igrate sa njim. Ali takođe ne zadugo.

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas