На њима се за врло кратко време може накупити доста бактерија
Иако спремање куће већина оставља за дане викенда када имају више времена, постоје неке ствари у домаћинству које захтевају свакодневно чишћење. Иако звучи као још једна додатна дневна обавеза, ови послови дугорочно ће значајно променити ваш дом.
Пешкири за руке
Можда не изгледају прљаво, али кухињске крпе се сматрају најконтаминиранијим местом у кухињи, према студијама.
– А исто важи и за мале пешкире у вашем купатилу – каже Керолајн Форте, директорка компаније за чишћење.
Печкири за руке брже се прљају јер их користите више од једном дневно.
- Требало би да их мењате сваких пар дана, или чак сваки дан, ако имате велику породицу – напомиње.
Кухињски пултови
Када размишљате о свим стварима које стављате на радну површину, као што су кључеви од аута, пошта, торбица, немогуће је занемарити колико су ти предмети прљави.
Стога бисте их требали брисати и дезинфиковати сваки дан. Само припазите да не користите исти сунђер.
– Није добра пракса користити једно средство за брисање, односно крпу или сунђер на више површина, јер ће то вероватно узроковати унакрсну контаминацију – каже Мишел Ексхјум, аналитичарка у лабораторији за чишћење.
Туш
Најлакши начин да заштитите плочице и фуге је њихово редовно одржавање, због чега експерткиња за чишћење каже да бисте након сваке употребе требало да прођете брисачем преко плочица. Такође, сушењем зидова спречићете мрље од плесни.
Умиваоници
Иако мислите да ће након прања руку или посуђа умиваоник бити чист колико год може бити, за собом заправо остављате прљавштину и бактерије које се лепе на његову површину.
Ако заоста желите да умиваоници буду чисти, Форте каже да би требало да употребите посебан сунђер за уклањање трагова, а затим дезинфиковати тако да зачепите одвод, напуните умиваоник топлом водом и убаците мало средства за чишћење, оставите да одстоји пет минута, затим исперете и осушите.
Прљаво посуђе
Остаци умака и мрвица преко ноћи само ће привући бубе и отежати прање посуђа следећег дана. Уместо тога, ручно оперите тањире и прибор за послуживање или их одмах након коришћења ставите у машину за прање посуђа.
Апарат за кафу
Будући да је апарат за кафу мамац за бактерије и плесан, морате га свакодневно чистити.
– Најбоље је након сваке употребе опрати делове апарата за кафу како бисте уклонили остатке кафе и уља – каже Форте.
Можете га ручно прати у судопери с топлом водом и с мало сапуна, али обично се комади могу прати и у машини за судове. И не заборавите да обришете спољну страну и плочу за грејање где проливена течност може да загори.
Мрвице на поду
Ако сте нешто скували и појели, вероватно вам је притом испала храна на под. Али срећом, све што је потребно је брзо чишћење или метење након што завршите с јелом како бисте покупили те остатке и осигурали да досадни бубе прве не стигну до њих, преноси МСН.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ