Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО ЧЕСТО ТРЕБА ПРАТИ ПЕШКИРЕ? Стручњаци упозоравају да многи не поштују њихове савете

Прљави пешкири могу бити узрочници разних инфекција

1725972881_31b49aa830584490e02be547e14269079e3bd0bc.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Пешкири свакодневно долазе у контакт са најинтимнијим деловима вашег тела, али многи људи не размишљају о њима када су окачени да се осуше – осим ако не почну да смрде.

Поставља се питање: Колико често треба да перете пешкире?

Зашто је важно прати пешкире?

Пешкири су у блиској интеракцији са целим телом, од главе до пете, излажуц́и их потенцијалним загађивачима који могу повец́ати ризик од инфекције. Др. сц. Елизабет Скот, професор емеритус на Универзитету Симмонс, објашњава за Еверyдаy Хеалтх да пешкири могу носити разне патогене као што су:

узрочници кожних болести (нпр. Стапхилоцоццус ауреус, МРСА)
фекалне бактерије (нпр. Е. цоли, норовирус)
патогени који изазивају коњунктивитис
гљивице попут оних које изазивају атлетско стопало и лишај.

Колико често треба да перете пешкире?

Кели Рејнолдс, професорка на Универзитету у Аризони, рекла је да саветује прање пешкира након сваке употребе. Међутим, могу се користити 2-3 пута ако се добро осуше између две употребе. Дерматолог Деирдре Хопер препоручује прање пешкира сваки дан или после свака два или три туширања, али наглашава да је правилно сушење кључно за спречавање раста микроба.

Ваша способност да сушите пешкире може зависити од фактора као што су клима и влажност у купатилу. У влажном окружењу, пешкири се можда нец́е потпуно осушити, што повец́ава потребу за честим прањем.

Може помоц́и да окачите пешкире изван купатила.

Изузеци од правила за сваких неколико употреба укључују када имате отворене посекотине, операцију или патите од кожних обољења као што је екцем. У таквим случајевима, пешкире треба мењати након сваке употребе како би се избегла инфекција.

Исправне технике прања пешкира

Да бисте ефикасно очистили пешкире, користите топлу воду са детерџентом и осушите их на високој температури. Детерџенти на бази ензима најбољи су за разбијање прљавштине и убијање клица. Ако имате осетљиву кожу, размислите о коришц́ењу детерџената без боја и мириса. Такође, можете додати течно избељивач или избељивач са активним кисеоником да бисте повец́али ефикасност чишц́ења.

Такође се препоручује да оперете руке након руковања прљавим вешом, наводи ЦДЦ.

Ризици од нередовног прања пешкира

Иако неки људи можда немају проблема са поновном употребом пешкира, прекомерна употреба може да доведе до непријатног мириса плесни, који се може пренети на вашу кожу. Ако сте алергични на буђ, то може погоршати симптоме алергије. Штавише, поновно коришц́ени пешкири могу ширити бактерије или гљивице, посебно ако имате отворене ране или инфекције.

Савети за продужење времена између прања

Да бисте одржали свежину између прања:

осушите се од главе до пете
правилно окачите пешкире како бисте обезбедили равномерно сушење
избегавајте дељење пешкира
избељивати пешкире ако миришу на плесан
ако мириси и даље остају након прања, време је да замените пешкире
чистите машину за прање веша сваког месеца како бисте спречили накупљање биофилма који се може пренети на пешкире.

Пешкире за руке треба прати онолико често колико и пешкире за купање. Кухињске крпе, које често садрже висок ниво бактерија, треба да перете свакодневно, посебно ако се користе у више намена, као што је брисање просутих материја. Обезбедите посебне крпе за сушење посуђа и крпе за брисање руку да бисте смањили ризик од контаминације.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas