Кухиња је најчешће главно место окупљања целе породице, али и извор заразе...
Кухиња је омиљено место целе породице, посебно када се у њој крчка нешто лепо. Ипак, и жене су свесне да она никада није довољно чиста и да увек има оних критичних места, кна којима се прљавштина увек изнова накупља.
И док шпорет, фрижидер или рерну редовно чисто јер смо свесни колико су прљаве, постоје предмети у кухињи о којима не водимо толико рачуна, а који су најпрљавији. Доносимо вам списак ствари на које морате обратити мало више пажње.
1. Флаше за воду за вишекратну употребу
Ове флаше или бокале потребно је редовно чистити, посебно уколико их износите из своје куће. Наиме, спољни део флаша чисти се оснвним средством за чишћење, а поклопац и унутрашњи део течношћу за судове.
2. Кваке и окови за отварање кухињских елемената
Ово су места која додирујемо често и прљавим или мокрим рукама и које је неопходно чистити, редовно као и пулт. Кваке нашприцајте дезинфицијенсом и пустите да стоји најмање два минута. Након тога их пребришите крпом и пустите да се осуше.
3. Кухињски пулт
Кухињски пулт је посебно важан извор здравља јер на њему једемо, припремамо оброке или остављамо и неке друге ствари. Када чистите пулт пожељно је да носите рукавице. За чишћење можете користити алкохолни раствор са најмање 70% алкохола и дезинфицијенс.
4. Сунђери и крпе
Редовно чишћење ових предмета може спречити ширење бактерија. Сунђере је потребно мењати једном недељно. Након коришћења, сунђере пустите да се добро осуше. Крпе за посуђе такође треба прати у врућем циклусу у машини и добро осушити пре употребе.