Oglas
· · Komentari: 0

BILJKE ZA STAN koje pozitivno utiču na RASPOLOŽENJE: Koriste se hiljadama godina

Sobne biljke mogu značajno poboljšati raspoloženje i stvoriti prijatniji ambijent u vašem domu.

1724844875_shutterstock_1794315433.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dobro je poznato da bilo koje biljke mogu vizuelno popraviti izgled svačijeg doma...

Međutim, postoje biljke koje pored svog estetskog izgleda imaju mnogo veću funkciju – čine da se u njihovom prisustvu osećate mnogo bolje. Bilo da ih postavite u spavaću ili dnevnu sobu, sigurno ćete osetiti njihov pozitivan efekat na vaše raspoloženje, a samim tim i na zdravlje.

NJihova prisutnost unosi prirodnu svežinu i zelenilo, što može smanjiti nivo stresa i poboljšati mentalno zdravlje. Biljke kao što su lavanda i bosiljak poznate su po svojim umirujućim svojstvima koja mogu doprineti opuštanju.

Pored toga, briga o biljkama može pružiti osećaj postignuća i zadovoljstva. Ove zelene oaze ne samo da osvežavaju prostor, već i pozitivno utiču na vaše emocionalno stanje i generalno blagostanje.

Lavanda

Hiljadama godina se ovaj mirisni, prelepi cvet smatrao prirodnim lekom koji umiruje nerve, oslobađa od glavobolja, smanjuje porođajne bolove, sprečava insomniju i depresiju. Mnoge studije su dokazale njenu efektnost, a 2009. godine je otkriveno da miris lavande usporava puls i smiruje ljude koji su izuloženi velikom stresu. Zato je staviti u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena i otkrićete njena povoljna dejstva na celokupan organizam.

Aloe vera

Nazvana i kao “biljka besmrtnosti” od strane Egipćana, ova prelepa zelena biljka se tradicionalno nekada kačila na vrata kako bi oterala zle duhove. Mislilo se da donosi pozitivnu energiju domu u kome senalazi, a prema nauci, aloja vera čisti vazduh od kancerogena i ispušta kiseonik tokom noći, što utiče na bolje i kvalitetno spavanje.

Bršljan

Ova romantična lozica je neverovatan čistač vazduha, verovali ili ne, a to su potvrdili i naučnici iz NASA-e. Bršljan upija kancerogene iz vazduha, poput smoga i bilo koje vrste dima i kreira mnogo bolji i svežiji vazduh unutar doma u kojem se nalazi. Lagani su za negu i ne zahtevaju mnogo vode ili svetlosti.

Bosiljak

Kao dodatak slatkim, svilenim listovima i prelepom mirisu, bosiljak je skoro svima omiljena sveža biljka koja sadrži visoku količinu organskog jedinjenja – linalola, koji se često koristi za aromaterapiju. Tim japanskih stručnjaka je otkrio da linalol smanjuje aktivnost hiljadu gena koji se aktiviraju tokom stresnih situacija.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas