Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАМИРНИЦЕ КОЈЕ НЕ ПРИЈАЈУ КОЖИ: Дерматолози тврде да изазивају боре

Пет најгорих намирница за вашу кожу лица

1715866749_Foto-Shutterstock-bore.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Како стари, кожа постаје мање еластична и потребно јој је више неге како би задржала сјај и свеж изглед. Поред редовног чишћења и хидратације, за негу коже је такође важно које шта уносите у организам. Према дерматолозима, следећих 5 намирница чине да кожа изгледа старије.

1. Пуномасни маслац и маргарин

Неке од најгорих намирница за кожу, према стручњацима су маслац и маргарин. Дерматолошкиња Елани Кунг наглашава да млечни производи попут маслаца могу да изазов проблеме на кожи попут вишка себума. Маргарин наводи као намирницу коју треба да избегавате уколико желите да спречите боре или суву кожу.

"Транс масти из маргарина могу да убрзају процес старења коже и да је учине мање отпорном на ултраљубичасто зрачење", наводи она. Њен савет је да избегавате ове намирнице ако желите да одржите еластичност коже и свеж изглед.

2. Газирана пића

Већ је познато колико газирана пића могу да буду штетна, а дерматолози их виде као велике непријатеље кожи. Дијетални газирани напици су на први поглед боља и безбеднија опција, али иако не садрже шећер, нису ослобођени свих штетних састојака. Садрже заслађиваче или емулгаторе који могу да угрозе изглед коже и убрзају појаву бора.

"Супстанце као што је кофеин 'извлаче' минерале из костију и могу да оштете ћелије у телу", наводи Кунг. Уместо газираних пића са шећером или њихових дијеталних варијанти, определите се за здраве варијанте сокова који ће допринети бољој хидратацији. Такође, савет је да се потрудите да сваког дана унесете довољно течности, нарочито уколико се бавите спортом или физичком активношћу. То могу да буду незаслађени чајеви, лимунада и наравно, обична вода. Уколико сте љубитељи кафе, будите свесни чињенице да она може да подстакне избацивање воде из организма, па се посебно усредсредите на хидратацију. Овај савет није значајан само за кожу, већ и за опште стање организма.

3. Бели хлеб

Рафинисани угљени хидрати се налазе у многим популарним намирницама, па вам је често тешко да их избегнете. Ипак, будите свесни чињенице да могу негативно да утичу на изглед коже. Ова врста хране може да стимулише производњу себума.

"Превише себума ће учинити да кожа изгледа масно и да поре буду истакнутије. Могуће је чак и да ће заробити мртву кожу унутар пора, што може да доведе до појаве митисера или акни. Рафинисани угљени хидрати, попут оних који се налазе у пециву и белом хлебу су изузетно штетни за кожу и могу да доведу до њеног бржег старења", истиче дерматолошкиња.

4. Слаткиши

Као и други рафинисани угљени хидрати, и шећери могу негативно да утичу на стање коже.

"Прекомерна потрошња рафинисаног шећера изазива суштинско оштећење колагена и еластина у кожи и доводи до гликације. Тиме се смањује еластичност и она постаје склона десидратацији и борању", наводи дерматолошкиња. Уместо прерађених слаткиша, определите се за воће или мед. Наравно, понекад можете да дате себи одушка и почастите се омиљеним колачем или парчетом торте, али је важно да не претерујете и не конзумирате слаткише сваког дана.

Такође, бирајте здравије алтернативе, па уместо млечне, купујте црну чоколаду, која има бројне користи за здравље, а уместо кафе са млеком и шлагом, определите се за обичну, без додатака.

5. Енергетска пића

Кожа око очију је посебно осетљива јер је изузетно танка. Како старите, овој области је потребно више хидратације како не бисте имали уморан изглед, подочњаке и фине боре.

Енергетска пића ћесто изазивају несаницу или проблеме са спавањем, а када се пробудите уморни, тамни колутови око очију су прво што угледате на лицу. Кофеин из ових напитака сужава крвне судове, што такође може негативно да се одрази на кожу лица и капке.

Енергетска пића такође имају такозване скривене калорије, због чега би требало да их избегавате, јер немају хранљиву вредност, а утичу на ваш целокупан изглед.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas