· · Коментари: 0
САВЕТ

Коначно доказано: Патуљасти пси су агресивнији, али су све популарнији - зашто?

Мале куце су све популарније, јер се за њих одлучују и они који никада нису имали љубимце верујући да ће се лако зближити са крзненом лоптицом.

Depositphotos_37236037_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Мањи су издаци власника малих паса, поготово за храну и негу ситнијих љубимаца, с њима је и лакше путовати, будући да не траже превише простора, а људи их се мање плаше. Власници се лакше зближе с њима и проводе више времена заједно са овим ведрим и веселим животињама које им утичу на расположење.

Прочитајте још: Пас вам је омиљена животиња? Ево шта то значи

Мали пси су симпатични, али често пргави. Понашање може имати екстремни утицај на везу између људи и животиња. Питања о понашању један су од најчешћих разлога због којих се пси препуштају прихватилиштима.

Малишани су агресивнији

Пас није играчка
Фото: Депозитфото

Доказано је да постоји обрнута веза између величине пса и проблематичног понашања. У једној студији, која је истраживала нежељено понашање код паса у комбинацији са висином и тежином, показало се да постоји значајна повезаност између лошег понашања и мале величине код пса.

Мали пси су агресивнији од великих, а криве су газде

Међутим, ефекат људског понашања на кућне љубимце је прилично значајан. Може бити да власници толеришу различито понашање малих паса у односу на велике. На пример, велики пас који показује агресију или скаче на људе очигледно је разлог за забринутост већине власника кућних љубимаца, али истоветно понашање малог пса не сматра се проблематичним.

Газда "незналица"

Заиста, нека понашања могу бити схваћена као "симпатична", а потом их власник охрабрује. Поред тога, од малог пса се не очекује толико да реагује на наредбе: носићемо га ако неће да хода, заштитићемо ми њега а не он нас, па то може ометати његову социјализацију са другим људима и псима.

Власници толеришу агресивно понашање, јер су "тако слатки" и узму их у руке уместо да их васпитају

Гајењем ових "патуљака" треба да се баве људи који су стручно оспособљени, како би упозорили потенцијалне купце на то да њихов избор можда није најбољи. Иако су малецни пси симпатични и могу бити потпуно здрави, купца треба упозорити на додатну негу која ће му бити потребна, с обзиром на њихово опште здравље.

Не толеришите агресију
Фото: Архива Новости

Кућни љубимци не треба да буду стилски додаци кућном ентеријеру.

Мали пси су обично "стислки додатак", што је грешка.

Иако им је величина умањена, пси су и даље пси и захтевају исту количину неге као и њихове габаритније колеге. Иако здравствена брига о њима није "огромна", не значи да је другачија од оне код већих паса, напротив, дешава се да је у неким случајевима и сложенија. Проблеми са понашањем могу бити многобројнији, а урођени су нажалост и најтежи.

Прочитајте још: Савет ветеринара: Ево како да одаберете пса за себе

Било би пожељно да ветеринар разговара о одређеним важним "тачкама" са сваким потенцијалним купцем кућног љубимца, или са оним ко је тек купио пса мале расе. С обзиром на то да се чини да се тренд према све мањим псима не ближи крају, ветеринари морају бити у приправности да се носе не само са изазовима који су неминовни кад су у питању мале расе, већ и да се суоче са свакаквим захтевима њихових власника.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.