Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто долази до преваре? Психолози наводе 4 главна разлога

Односи између партнера могу да буду јако компликовани. Један од проблема о коме се често говори је превара. Некада и наизглед срећне везе могу да буду упропашћене преваром једног од партнера.

1724411625_shutterstock_2191541591.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Тада се обично постављају питања: да ли опростити, ко је крив и да ли је уопшсте "кривац" само једна особа?

Према мишљењу психолога постоји неколико разлога који доводе до преваре:

Ниско самопоштовање

- Ниско самопоштовање доводи до осец́ања празнине, стида, кривице и безвредности - каже клинички психолог Моника Вермани, пише Бест лифе. Људи понекад траже спољну пажњу, наклоност и потврду да би повец́али своје осец́ање сопствене вредности.

Тражење допамина

Истраживања показују да нова искуства покрец́у ослобађање допамина — хемикалије у мозгу која је укључена у осец́ања задовољства и мотивације.

Имају нерешене трауме

Трауматска искуства из нечије прошлости такође могу да буду разлог на превару. На пример, ако су били сведоци неверства у одрастању, то им је можда било нормализовано.

- Људи који су одрасли у куц́и у којој је родитељ варао свог партнера често понављају ове обрасце. Такође  имају потешкоц́е да верују да ц́е им њихов романтични партнер бити веран. Терапија и саветовање могу бити од кључног значаја за решавање ових дубоко укорењених питања, подстицање личног раста и здравије динамике односа.

Усамљеност

Понекад често физичко одсуство партнера може бити мотивациони фактор за превару.

- Ако нечији партнер много путује, могао би да почне да се осец́а усамљено - каже лиценцирани брачни и породични терапеут Рејчел Голдберг. У овим околностима, превара често почиње као емоционална афера више него физичка.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas