Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се правилно раскида веза према саветима психолога: Важно је да ово не говорите

Прекид везе није лак, али постоје кораци које треба да следите да како бисте смањили непријатности.

1722082516_shutterstock_2184585687.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Раскиди се дешавају из разних разлога, али упорно незадовољство је можда најјачи показатељ да је време да се веза прекине. Недостатак комуникације, посебно у форми избегавања важних разговора, је још једна велика црвена застава. Свеприсутна критика и различити будуц́и циљеви су такође јасни знаци да романтична веза можда није одржива. Рано препознавање ових знакова може вам помоц́и да донесете промишљенију одлуку о томе да ли да останете или да одете.

Када треба да се раскине?

- Иако је одлука о томе када желите да одустанете веома индивидуална, постоје неки добри разлози да лош однос што пре завршите. Одржавање везе која више не испуњава оба партнера може довести до продужене несрец́е и озлојеђености - каже др Санам Хафиз, неуропсихолог из Њујорка за Бест Лифе.

- Преузимање иницијативе за окончање везе, иако болна у том тренутклу, доноси нове прилике за лични раст - објашњава она.

Припрема за разговор о раскиду

Након што донесете одлуку да се разиђете, кључно је да се припремите за разговор који долази.

- Крај везе може изазвати осец́ај губитка и туге, слично као и жаљење због губитка вољене особе. Овај преокрет може оставити појединце да се осец́ају несигурним у вези свог пута напред и осец́аја себе. Што више размишљате о томе шта ц́ете рец́и, то ц́е бити лакше за обе стране. Вежбајте оно што бисте желели да кажете испред огледала да бисте смањили стрес и пронашли праве речи. Увежбавање наглас може вам помоц́и да се осец́ате спремније.

Покретање разговора

Раскид лицем у лице често се сматра најпажљивијим. Међутим, Хафез подсец́а да овај сценарио није увек изводљив, посебно у случају веза на даљину или ситуација које укључују потенцијалну емоционалну нестабилност.

- У таквим случајевима, алтернативне методе попут телефонског позива или видео позива, и даље могу пренети поштовање и омогуц́ити јасан, емпатичан разговор - каже психолог.

Када на крају покренете разговор, почните са фразом која сигнализира озбиљност теме, попут „Хеј, морамо да разговарамо“. Ово поставља терен за искрен и отворен разговор. Коришц́ење „ја“ изјава је централна тактика за одврац́ање кривице од свог партнера. Будите јасни и искрени у својим осец́ањима, а да не будете груби или нељубазни. Усредсредите се на оно што вам не одговара у вези уместо да кривите другу особу.

Кретање напред након раскида

Напредовање након раскида је шанса за лични развој и самооткривање.

- Наставак захтева период размишљања и прилагођавања, током којег појединци морају да управљају својим емоцијама и самостално изграде своје животе - каже Хафиз.

Избегавајте изолацију и уместо тога укључите се у здраве навике неге о себи. Да бисте кренули даље након раскида на позитиван начин, важно је да ограничите време проведено на друштвеним мрежама, посебно избегавајуц́и постове бившег партнера и да се фокусирате на лични раст и самоусавршавање.

БОНУС ВИДЕО


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas