· · Коментари: 0
Ловачки пар

Сачмарица или ловачки карабин? Колико ловаца увиђа да су им потребне само две пушке

Ремингтонове памп екшн сачмарица М 870 и карабин М 700 су изванредне пушке у својој класи, јер по прихватљивим ценама пружају све што један ловац, који много лови и пуца очекује од свог оружја

remingtonke-1-0.jpg
ремингтонке Влада МИТРОВИЋ

Љубав према оружју и лову, често нас понесе па претерамо приликом куповине. Најчешћи избор  америчког ловца који не прави "арсенал", су сачмена пумпарица и ловачки карабин.

Прочитајте још: Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

Најрационалнији међу нама одабрали су комбиновану пушку са резервним сачменим цевима и то је сасвим довољно.

Аутор са Ремингтоновим пушкама

Ловачка пумпарица Ремингтон 870 осим у калибру 12/76 (која нам је била на располагању), ради се још и у калибрима 16, 20, 28 и .410. Модел 870 настао је још 1950. године и до данас је произведено више од 13 милиона ових пушака, које су доживеле велики број различитих верзија, дужина цеви, намена, али и копија.

За седам деценија непрекидне производње ова пумпарица се наметнула као најробуснија, најпоузданија... укратко најбоља икад произведена пушка овог система.

На њој је све старовременско, солидно, скупо и сложено за израду, а да притом њена цена никада није била превисока. Први пут је произведена исте године када и први експериментални колор телевизор, који се данас не може препознати, а Ремингтон 870 је још увек неизмењене конструкције.

Кундак пушке урађен је од ораховине, у препознатљивом стилу са стилизованим љиљанима на чекираним површинама - 18 лпи, карактеристично за "Ремингтон".

Ремингтон 870 техничке карактеристике
Калибар: 12/76; Дужина цеви (мм): 766; Укупна дужина (мм): 1280; Дужина до обарача (мм): 360; Маса (г): 3450; Сила на обарачу (даН): 1,8; Капацитет: 4+1; Дејство: памп екшн

Лако расклапање

Бочне челичне полуге које воде затварач и поткундак током репетирања

Најважнија одлика јој је челични сандук (рисивер) који се још увек ради од пуног комада челика, а у сировом, необрађеном стању тежи 3900 грама. Поред најјачег сандука, карактеристичне су и две бочне челичне полуге које непогрешиво воде затварач и поткундак током репетирања. Из затварача са горње стране излази бравећи клин, који забрављује пушку у отвору урезаном у продужетку цеви широком 19,5 и дубоком 4 мм. Због тога се пушка изузетно лако расклапа и склапа, једноставним одвијањем предњег чепа (навртке).

Пушка коју смо имали прилику да разгледамо намењена је лову на дивље гуске. Цев је због тога веома дуга - 766 мм и на устима цеви има пуни (фулл) интегрално урађени (фиксни) чок. Наравно, калибар 12 Магнум, тј лежиште 76 мм, погодује лову на ову атрактивну високолетећу дивљач. Укупна дужина "нашег" примерка је 1280 мм, уз сасвим умерену масу од 3450 г.

Лако расклапање

Ради лако и глатко

Са доње стране цев има 17,5 мм широк, јак прстен за спајање (фиксирање) цеви у оружју. Овај прстен се налази на 28 мм од лежишта метка и исто је позициониран код свих дужина цеви у истом калибру. Пушка се веома лако пуни, а празни се и одбрављује притиском на команду смештену у предњем делу штитника обарача. Уметање метака у доњи тубуларни магацин иде невероватно лако и глатко. Тако ради и клизни поткундак. Уз мало вежбе, ловац може на јато гусака или патака у лету да пуца истом брзином као и из полуаутоматске сачмарице, јер је време трзаја пушке и одскока цеви у вис приликом опаљења, сасвим довољно за процес репетирања.

М98 на амерички начин

Ловачки карабин Ремингтон М700 производи се од 1962. године и до сада је направљено и продато више од пет милион примерака. Поред ловних и спортских, постоје и војно-полицијске тактичке верзије овог оружја под ознаком М24 и М40. За основу је послужио старији модел Ремингтон М30, који је у Моделу 700 прилагођен јефтинијој, масовнијој производњи.

"Стегнуте" су толеранције, што је и поред појефтињења израде довело до побољшања прецизности. Реч је о америчкој примени конструкције Маусера М98, са два чеона бравећа брега.

Сандук Ремингтона 700 је направљен глодањем, бушењем и брушењем једног округлог комада челика. Затварач Ремингтона 700 ради се из три дела: глава, тело и ручица. Чело затварача је утопљено 4 мм, тако да дно чауре сигурно лежи у њему. Примењен је тзв Ц клип извлакач који лежи лучно на унутрашњој ивици чела затварача. Избацивач чаура (плунгер) је округли чеп пречника 3,5 мм, који потискује опруга. Приликом пробања, увођење метка и екстракција су били беспрекорни.

Изванредно окидање

Ремингтон 700 техничке карактеристике
Калибар: .30-06; Дужина цеви (мм): 560; Укупна дужина (мм):        1090; Дужина до обарача (мм): 350; Маса (г): 3900 са оптиком; Сила на обарачу (даН): 0,85; Капацитет: 5+1; Дејство: обртно-чепно

Карабин који смо имали на располагању је у једном од још увек најзаступљенијих ловачких калибара у Свету - .30-06 Спрингфиелд. Магацин за муницију прима пет метака у бокс распореду, које увис потискују доносач од профилисаног челичног лима и лисната "З" опруга. Пуњење муницијом са горње стране магацина је веома лако, јер је отвор сандука дуг чак 82 мм. На први поглед препознатљива "Ремингтонова" спљоштена елипсаста ручица затварача изузетно лепо лежи у руци" Горња и доња површина су јој нарецкане што не дозвољава клизање и лош хват, чак ни код промрзлих прстију. Тек када при првом сусрету више пута репетирате Ремингтон 700, постаје јасно зашто се њихови конструктори тврдоглаво држе овог наоко неважног детаља на ручици затварача.

Прочитајте још: Одлике двоцевки ТОЗ-63 и ТОЗ-66 чине да им време не може ништа

Елипсаста ручица затварача изузетно лепо лежи у руци

Кундак је урађен од америчког ораха уз врх од ебоноса, са карактеристичним чекирањима и детаљима у виду стилизованог љиљана. Овај карабин, као и пертходно описана пумпарица М870, делују луксузно, скупоцено... иако им је цена више него прихватљива. Због тога је овај лепи пар "Ремингтонових" пушака вероватно најчешћи избор америчких ловаца.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.