· · Komentari: 0
LOVAČKE PUŠKE

Odlike dvocevki TOZ-63 i TOZ-66 čine da im vreme ne može ništa

Ruske položare iz "Tulskog oružnog zavoda" su dobre, pouzdane i dugovečne puške, a zbog povoljnih cena naši lovci ih rado kupuju

orozare-1.jpg
orozare msc Vlada Mitrović

TOZ-63 i TOZ-66 su najjeftinije dvocevne sačmarice. NJihov kvalitet je na zavidnom novou, kako po izradi cevi i mehanizma, tako i po izboru konstrukcije. Pritom su one neobično vitkog, tananog izgleda i deluju baš starinski - lovački!

Pročitajte još: Robusni Ruger Sekjuriti Siks svojim svojstvima nadmašio konkurentske modele S-V u K ramu

Ove puške imaju dve horizontalne cevi, dva spoljašnja udarača i dva obarača. Kada rukom zapnemo udarače u zadnji položaj, desnu cev opaljuje prednji, a levu cev zadnji obarač. Po pravilu su rađene sa četvrtinom čoka u desnoj cevi i polovinom čoka u levoj cevi, što je izvrsno i prilično neobično. Ima i slučajeva gde je raspored čokova u današnjem maniru polovina - desna, pun čok - leva cev.

Vrhunska pouzdanost

Paljenje baruta u cevi puške akcijom spoljašnjeg udarača, datira još iz srednjeg veka. Prvo se spoljašnjim udaračem izazivala iskra udarom kremena o taban, zatim se inicirala kapisla navučena na piston i na kraju je spoljašnji udarač udarao u zadnji kraj igle, koja je opaljivala kapislu u sjedinjenom metku. Sistem se vekovima toliko usavršio da je i danas najpouzdaniji u smislu neopaljenja usled nagomilanih nečistoća, smrzavanja ulja, loma opruga i igala.

Pročitajte još: Da li je izraelski "Masada" pretekao austrijski "Glok"? Novo oružje protiv 40 godina starog pištolja (FOTO/VIDEO)

Cevi na modelu TOZ-63, kalibra 16/70 spajane su skupim, složenim demi-blok postupkom, dok su cevi puške TOZ-66 kalibra 12/70 spojene novijim, mnogo jeftinijim i danas uobičajenim mono-blok postupkom.

Mono-blok je brži i lakši način spajanja cevi, jer se u posebno pripremljen komad sa već urađenim ključevima za bravljenje, u otvore na mono-bloku ubacuju prethodno pripremljene cevi. Tu gotovo da nema grešaka ni škarta, ali zato nije na visokoj ceni. Cevi su duge 720 mm u oba slučaja i po dužini ih spaja donji prut i gornja svedena, konkavna (udubljena) nišanska šina.

Kvalitet uprkos decenijama

Kod TOZ-63 šina sa 11,5 mm ide prema mušici na 6,5 mm, dok kod TOZ-66 ide sa 12,5 na 7,5 mm. Mušica je u oba slučaja od mesinga, prečnika 2,5 mm. Ukupna dužina oba modela iznosi 1.160 mm, uz rastojanje od dna kundaka do prvog obarača od 385 mm. Šesnaestica teži 3 kg, a dvanaestica 3,25 kg. Za zabravljivanje je upotrebljen jak sistem sa dva donja pardijeva ključa i poprečnim gornjim griner ključem. Pardi ključ je širok u oba modela 10 mm, uz dubinu zareza 3,5 mm. Griner poprečni klin podrazumeva da u ispust između cevi širine 5 i visine 14 mm, kroz otvor prečnika 6,8 mm prolazi poprečni okrugli grinerov ključ prečnika 6,5 mm. Ovo je stara Saver-Merkel ferlaška škola zabravljivanja dvocevki, koju su ovde i Rusi primenili i sa aspekta čvrstine joj do danas nije bilo ravne.

Baskula TOZ-63, 66 pušaka je kovana čelična i veoma vitka. Kod TOZ-63 se sa donjih 39 mm širi prema cevima na 56 mm, dok kod TOZ-66 ide sa 39 na 58 zbog većeg kalibra. Širina tandema cevi iznosi 54,5 odnosno 56,5 mm. Udarni mehanizmi sa spoljašnjim udaračima su smešteni na pločicama i čine ih udarači (levi i desni), jake lisnate opruge, obarači, poluge, igle i opruge igala.

Striktno prelomljena u lovu!

Verovatno ste bezbroj puta čuli da neko kaže da su orozare, kokotare, petlare, čekićare nebezbedne u lovu. Nebezbedne su kako kažu ovi nazovi stručnjaci, jer rep oroza - spoljašnjeg udarača, može iskliznuti ispod palca kad su ruke hladne, mogu zapeti za granu ili odeću i puška će neželjeno opaliti. To su gluposti! Ispravna puška sa spoljašnjim udaračima dozvoljava kontakt udarača i zadnjeg kraja udarne igle, isključivo kada je odgovarajući obarač povučen do kraja.

Pročitajte još: U jednom komadu oružje za lov i samoodbranu: Ruger je stigao - pravac strelište (FOTO)

Znači nije moguće opaljenje sve dok lovac svesno ne povuče obarač. Druga je priča ako lovac nosi pušku sa nategnutim udaračima na ramenu, pa se tako provlači kroz gustiš. Za takve nema opravdanja, niti postoje dovoljno sigurne puške. Puška se uvek nosi prelomljena, a sklapa i nateže pre očekivanog pucanja.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.