Једна врста орхидеје, богата је невероватним мирисом и слаткастим укусом, а често представља и један од зачина у исхрани
Махуне ваниле каракеристичне ароме су плод орхидеје Ванилла планифолиа. Орхидеја је једна од деликатнијих и налепших биљака на свету, а поред тога има и јестив плод.
Прочитајте још: Помаже код надутости, добар је за јетру, а може помоћи и при мршављењу...Зашто је још добро пити чај од маслачка?
Иако цвет живи само један дан, он уступа место даљем развитку махуне. Махуне ваниле беру се ручно, а затим се суше наредних шест месеци. Ванила представља један од најскупљих зачина на свету, одмах после шафрана. Ванила коју конзумирамо потиче од орхидеје која је карактеристична за подручје Мексика. Реч ваинилла је шпанског порекла, а у преводу значи “мала махуна”.
Ова биљка се данас, индустријски гаји у пет светских области, и свака врста поседује одређене карактеристике. Највећи произвођач ваниле познате као бурбон ванила је Мадагаскар. Ову врсту карактерише блага, кремаста и слатка арома, док ванила са Тахитија подсећа на воће.
Некадашњи највећи произвођач ваниле, Мексико, данас је занемарљив произвођач. Ванила се некад користила као противотров уједа инсекта, док је у комбинацији са чоколадом лечила надустост. Коришћена је као лек за ублажавање дисајних проблема, против кашља, у лечењу стомалних тегоба, као и за смиривање хистерије.
Прочитајте још: МАЈЧИНА ДУШИЦА вековима је део традицоналне медицине: Решава проблем кашља и поспешује добро расположење
Данас се најчешће користи као додатак разним сирупима, како би им обезбедила подношљив укус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ