Сурутка, производ од млиека који се кроз историју користио далеко више него данас.
Иако неке напредне земље попут Швајцарске и Исланда, које имају развијену индустрију млечних производа, користе сирутку као основу за прављење различитих пића, у већини земаља заборављени су и она и њени бројни позитивни утицаји које има на здравље.
Нутритивне вредности
Сурутка је нутритивно изузетно вредна намирница, јер садржи јако важне минерале – натријум, калијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, бакар, кобалт, манган.
Такође садржи и витамине Б5, Б2, Ц и Б6, као и аминокиселине и беланчевине, а не садржи много калорија.
Највреднија компонента сурутке су свакако њени протеини, а то најбоље знају спортисти и физички активније особе, јер они обезбеђују организму висок ниво енергије, убрзавају синтезу мишићних протеина, а самим тим и раст мишића, као и њихов брз опоравак после напора.
Идеално пиће за старије особе
Истраживања спроведене на Бостонском универзитету показале су да сурутка може да спречи остеопорозу, јер надокнађује беланчевине, чији недостатак доводи до значајног разређења костију, пише кућнилекар.цом. Због тога је сурутка идеалан избор и за старије особе.
Препоручује се и трудницама
Труднице имају појачану потребу за беланчевинама. Како сурутка има важну улогу у опоравку организма после напора, да даје енергију, као и да садржи бројне минерале и витамине, веома је корисно уврстити је у свакодневну исхрану.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ