Идеална храна за бољи рад мозга
Храна погодна за мозак може вам помоц́и да одржите оштар ум и може побољшати вашу способност да обављате одређене менталне задатке, као што су памц́ење и концентрација.
Мозак је наш најважнији орган. Као "контролни центар", он је одговоран за сваку функцију тела - од дисања и рада срца, до нашег кретања и размишљања. Ово је главни разлог зашто вам конзумирање одређене хране може помоц́и да ваш мозак буде у форми. Наставите да читате да бисте открили намирнице које можете додати својој исхрани и побољшати памц́ење.
Масна риба
Када говоримо о храни која подстиче здравље мозга и, самим тим, памц́ење, масне рибе су често на врху листе. Говоримо о рибама као што су лосос, пастрмка, туњевина, харинга и сардине, које обезбеђују омега-3 масне киселине у вашој исхрани.
Броколи
Броколи је препун моц́них биљних једињења, укључујуц́и антиоксиданте. Такође је веома богат витамином К који је, према релевантним истраживањима, повезан са бољим памц́ењем и бољом когницијом. Осим витамина К, броколи је одличан додатак вашој исхрани из још једног разлога. Садржи низ антиинфламаторних и антиоксидативних једињења, која јачају заштиту мозга од разних оштец́ења.
Боровнице
Боровнице пружају многе здравствене предности, укључујуц́и и оне које су специфичне за ваш мозак. Боровнице, као и друге јарко обојене бобице, дају антоцијанине, групу биљних једињења са антиинфламаторним и антиоксидативним ефектима.
Антиоксиданси делују против оксидативног стреса и упале, стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима. Утврђено је да се неки од антиоксиданата у боровницама акумулирају у мозгу и помажу у побољшању комуникације између можданих ц́елија. Према сродним истраживањима, боровнице могу помоц́и у побољшању памц́ења и одређених когнитивних процеса код деце и старијих особа. Пробајте их са житарицама, додајте их у смоотхие или јогурт, или само као ужину.
Орашасти плодови
Бројне студије су показале да конзумирање орашастих плодова може побољшати здравље срца, што је уско повезано са здравим мозгом. Неколико хранљивих састојака у орашастим плодовима, као што су добре масти, антиоксиданси и витамин Е, оправдавају зашто ораси заузимају место на листи суперхране која побољшава памц́ење и здравље мозга.
Јаја
Јаја су веома добар додатак вашој исхрани. Разлог? Она су богат извор многих хранљивих материја повезаних са здрављем мозга, укључујуц́и витамине Б6 и Б12, фолне киселине и холина. Холин је важан микронутријент који помаже у регулисању расположења и памц́ења. Две раније студије су откриле да је вец́и унос холина повезан са бољом меморијом и менталном функцијом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ