Почиње сезона краставца
Краставци су веома хранљиви: садрже витамине Ц и К, Б1, Б5 и Б7, калијум, магнезијум, манган и бакар, а ајурведа учи да се конзумацијом овог поврћа подстиче отпуштање вишка топлоте из виталних органа.
Прочитајте још: Свако вече је стављала КОРУ од банане на СТОПАЛА: Ујутру није могла да верује, резултати су ЗАПАЊУЈУЋИ!
Обилују влакнима и водом, а имају мало калорија (само 16 у 100г), па су прави избор за оне који на здрав начин желе да изгубе вишак килограма. Подстичу пробаву, јер у кори имају нетопива влакна која помажу да се сварена храна брже креће кроз црева и елиминише отпад из организма. У краставцима су и топива влакна која током пробаве попримају структуру гела, што даје дужи осећај ситости.
Краставац је и одличан борац против срчаних обољења и рака. Свеж, садржи лигнане и кукурбитацине - биоактивне супстанце које имају снажно заштитно дејство на здравље. Студије су показале да лигнани у краставцима делују против рака – јајника, простате и дојке, а чувају и здравље срца. Научници су изненађени учинком кукурбитацина да сматрају да ће се у будућности користити као лек против рака, јер "кочи" раст ћелија карцинома. Доказано је да кукурбитацини Б могу уништити чак 80 посто рака панкреаса. Краставци могу смањити хипертензију и хипергликемију, а имају и јака антиоксидантна и антиалергијска својства.
Прочитајте још: Лекови од бубашваба су све траженији: Постоји 100 фарми, а подмлађују и лече
Осим витамина Ц, садрже и флавоноиде, попут кверцетина и кемферола и утичу на здравље коже. Делују против дијабетеса, смањују ниво холестерола, штите здравље мозга, чувају здравље зглобова, ублажавају артритис, смањују стрес...
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ