Многи од нас не могу да замисле оброк без хлеба, у било којој форми, али неке ствари могу да се десе са вашим организмом уколико га избаците из исхране. Ево шта су неке од њих
Хлеб је многима омиљена намирница без које не могу да замисле дан. Та угљенохидратна бомба долази у много различитих облика, од којих су неки штетни за наш организам и линију, док други заслужују само речи хвале.
Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...
Изгубићете килограме изазване водом
Хлеб је препун угљених хидрата, а нагло избацивање хидрата из исхране на телу се примећује готово тренутно, у виду губитка килограма. Није реч о инстант мршављењу већ о губитку воде која се сакупља у телу. Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у организму задржава и веже три до четири пута више воде од своје тежине.
Нећете више стално бити гладни
Прерађени угљени хидрати, којих је бели хлеб препун, у организму проузрокују нагли пораст и скок шећера у крви који потом врло брзо пада. Ове промене мозгу шаљу нејасне сигнале који повећавају осећај глади и жељу за храном, због чега се гојимо. То не значи да из исхране морате у потпуности да избаците хлеб, већ да празне калорије и бели хлеб замените хлебовима направљеним од целих зрна житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.
Фото: пиxабаy
Имаћете више енергије и бољу пробаву
За разлику од интегралног или црног, бели хлеб не садржи влакна која су преко потребна за нормалан рад црева и пробаву. Таква храна узрокује затвор и проблеме са пробавом. Након што избаците бели хлеб из менија и у свакодневну исхрану уврстите целовите житарице, пробава је лакша и нормалнија. Угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је гориво квалитетно, мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно па се јавља осећај малаксалости и умора.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ