У овом тексту говоримо о здравственим предностима ароније.
Истраживање спроведено 2003. године показало је да се аронија успешно користи у борби против рака дебелог црева. Истраживачи са Универзитета Охајо открили су да се воће тамније боје може успешније борити против ове опаке болести.
Према истраживању, пигменти добијени из црне шаргарепе и ротквице успорили су раст ћелија рака од 50 до 80%, а пигменти из ароније убили су петину постојећих ћелија ове болести.
Аронија је у врста боровнице која поседује доста витамина А, Ц, Е, Б комплекса. Делује као антиоксиданс.
Садржи још много минерала и осталих састојака.
Особе које пију превентивно могу пити једну чашу пре доручка.
Ово бобичасто воће је такође добар извор многих антиоксидантних витамина, попут витамина Ц, витамина А, витамина Е, бета-каротена и фолата.
Можете узгајати аронију у вашем кућном врту и уживати у својим, свежим бобицама ароније.
Бобице ће бити зреле крајем лета или почетком јесени. Тада можете одабрати бобице и јести их свеже са грма, било сирове или прерађене на много различитих начина.
Оболеле особе требају пити више пута дневно. Док се деци препоручује само пола чаше дневно.
Сок можете припремити без додатака осталих намирница, па чак и без воде.
Само ставите у соковник. Чувајте увек на хладном и тамном месту.
Плодове ароније можете замрзнути, па одмрзнути пре употребе.
Аронија за регулацију крвног притиска
Садржај калијума у аронији је довољно висок да има приметан утицај на здравље срца. Влакна и разни антиоксиданси у аронији имају пресудну улогу за здравље срца, будући да снижавају ниво холестерола и делују против слободних радикала.
Прочитајте још:
ГРЕШКА коју сви праве с кромпиром: Нутрициониста открива 3 правила како да не гоји и диже шећер
Аронија је такође повезана са регулацијом инсулина, који помаже да се нормализује ниво шећера у крви
Аронија је најчешће доступна у облику сока, екстракта и као аронија у праху, а може се наћи у боље снабдевеним продавницама здраве хране.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ