Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАТЕ ЛИ ДА ЈЕ ВАЖНО ДА ЈЕДЕТЕ ЛУБЕНИЦУ? Садржи оно што нам је лети најпотребније, а за линију и кожу је штих

Без лубенице је немогуће замислити лето, посебно зато што она садржи оно што нам је преко лета најпотребније, а за линију и кожу је штих.

1720685146_85089.jfif
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Када помислите на храну која ће вас расхладити н 35+, лубеница вам можда прво падне на памет. Сполај зелена, изнутра црвена, пуца и из ње цуре најлепши сокови. Савршена за уживање током тропских дана. Али многи често од ње одустану зато што је њено срце веома слатко. Међутим, ова храна има много више користи за тело него што се на први поглед чини. Сматра се храном богатом водом и хранљивим састојцима, а смернице за исхрану препоручују да је лети укључимо у исхрану, чак и када смо на дијети.

Колико има калорија и шећера?

Лубеница је нискокалорична. Порција од 1 шоље лубенице нарезане на коцкице има 46 калорија, 9,4 г шећера и 139 г воде (њен састав је око 91 одсто воде), а уз то садржи калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум, витамин Ц, витамин А. Лубеница је посебно позната по свом садржају бета-каротена, који је облик витамина А. Као и друго воће, лубеница је добар извор витамина Ц.

Потенцијални бенефити лубенице

Иако је лубеница претрпела многе промене током времена због климатских промена, многа њена својства су иста. Лубеница садржи око 91 одсто воде, а ових дана је најважније да останете хидрирани. Оптималан унос воде одржава вашу телесну температуру, ваше зглобове подмазанима, а вашим органима помаж да правилно функционишу. Узимање хране богате водом као што је лубеница може вам помоћи да постигнете свој дневни циљ хидратације.

Пуна важних нутријената

Диуретички ефекти лубенице и садржај калијума могу помоћи у борби против прекомерног уноса натријума. Са 170 мг калијума по шољици, лубеница је само једна од кључних намирница која вам може помоћи да обезбедите здрав унос калијума. Иако је позната по бета-каротену, лубеница такође садржи још један каротеноид који се зове ликопен и има га у црвеним сортама лубенице. Сам ликопен је познат по својим многим позитивним ефектима на тело.

Одржава кожу здравом и младом

Према студији из 2022. године, антиоксиданси попут каротеноида који се налазе у лубеници могу помоћи у заштити коже од слободних радикала и такође помоћи у заштити липида коже, што може смањити ризик од прераног старења коже. Поред тога, друга истраживања су показала да повећање уноса воде у исхрани може помоћи у побољшању хидратације и еластичности коже.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas