Начин на који започињемо дан може драстично утицати на то како ц́е се остатак одвијати

Често се каже да је доручак најважнији оброк у дану. Али шта чини најздравији доручак? Коју храну или хранљиве материје треба да тражите да бисте подстакли своје тело?
Да ли је доручак заиста толико важан?
Доручак храни тело важним хранљивим материјама и даје енергију за почетак дана. Истраживања такође доказују важност јутарњег оброка. Једна анализа података из 2021. године од преко 30.000 људи открила је да су појединци који су прескочили доручак склонији уносу мање кључних хранљивих материја, укључујуц́и влакна, витамине Ц, Д и А, витамине Б, калцијум, гвожђе и фосфор, пише Реал Симпле.
Још једно истраживање је показало да је прескакање доручка повезано са сметњама у циркадијалним ритмовима, као и са вишим нивоима шец́ера у крви након јела до краја дана код оних са дијабетесом.
Компоненте здравог доручка
У погледу тога од чега се заправо састоји добро заокружен доручак, постоји неколико кључних хранљивих састојака које треба тражити.
- Најздравији доручак се састоји од сложених угљених хидрата, протеина и масти здравих за срце како бисте били сити, дали енергију за почетак дана и одржавали тежину - каже регистровани дијететичар Асмита Батајо за Реал Симпле.
Сложени угљени хидрати
Иако се често омаловажавају, угљени хидрати су кључни за здрав доручак (и свеукупно уравнотежену исхрану). Међутим, важно је одабрати сложене угљене хидрате јер су богати влакнима, витаминима и минералима. Редовно давање приоритета сложеним опцијама угљених хидрата као што су интегралне житарице, воц́е, поврц́е и махунарке у време доручка обезбедиц́е широк спектар хранљивих материја које побољшавају здравље, плус, њихова влакна нам помажу да дуже будемо сити захваљујуц́и својој способности да регулишу шец́ер у крви.
Беланчевина
Протеини нису само неопходни за здрав ниво енергије и ситост, управо оно што тражимо од доручка, вец́ такође помажу у изградњи и одржавању скоро сваког ткива у телу. У идеалном случају, циљајте на витке протеине, који имају мање засиц́ених масти и холестерола у исхрани како бисте подржали оптимално здравље срца. То може укључивати комаде меса или живине, јаја, рибу, орашасте плодове, семенке, млечне производе са ниским садржајем масти и махунарке.
Здраве масти
Здраве масти такође повец́авају задовољство након јела, чинец́и их савршеним за доручак. Здраве масти промовишу здравље ц́елија, мозга, срца и метаболизма, истовремено обезбеђујуц́и концентрисани извор енергије. Нису све врсте масти тако корисне као друге када су у питању њихове здравствене предности. Од три главне врсте масти (засиц́ене, транс и незасиц́ене), бирајте изворе незасиц́ених масти што је чешц́е могуц́е, позитивно утичу на здравље срца, док друге две врсте масти могу бити штетне за њега када се конзумирају у великим количинама. Извори незасиц́ених масти за срце су маслине, маслиново уље, авокадо, ораси, семенке и нека биљна уља попут шафранике и сунцокрета.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ