Смоква као наше омиљено јесење воће, крије у себи осим фантастичног укуса и мале тајне.
Наиме ова дрвенаста биљка, врло сочног плода вековима се сматрала светом биљком. Многи народи су је користили у својон исхрани и дан данас је заступљена као неизоставан састојак бројних кулинарских специјалитета. Од џемова са смоквама, преко сувих смокава које су изврсна посластица па све до лека, али стићи ћемо до тога.
Смоква у себи садржи велику количину витамина А, Ц, Б, као и манган, магнезијум и калијум због чега се препоручује при бројним дијетама. Она обилује влакнима, што је доводи у прве редове при решавању проблема са цревном флором и пробавним трактом. Суве смокве, у себи садрже врло мало калорија због чега су погодне и за све оне који пазе на линију.
Прочитајте још: Јело ће бити УКУСНИЈЕ ако му додате ЗАЧИНЕ на ОВАЈ начин
Свој допринос смоква даје и код снижавања високог крвног притиска, холестерола и болести повезаних са кардиоваскуларним системом. Оно што свакако треба нагласити је чињеница да се смоква сматра изузетно снажним афродизијаком, с тога колач од смокава на крају романтичне вечере може да буде пун погодак.
Али оно што посебно истичемо је допринос смокава при зацељену рана и побољшања стања код опекотина. Ова воћка се врло учинковито бори са оваквим стањима, па ако имате проблема са било опекотинама или рана дуж тела, поступак који треба да следите је следећи:
Прочитајте још: Чим се појаве МЕХУРИЋИ готово је: ЈАБУКОВО сирће из ваше кухиње
Једну суву смокву по избору треба да потопите у млеко или воду. Након пар минута ставите све на шпорет и кувајте неколико минута, док смоква не омекша. Оставите да се мало охлади, пресеците смокву на пола и ставите на рану или опекотину. Ако се ради о већој површини, требаће вам у том случају више смокава. Поступак понављати по потреби.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ