Познато је да су јабуке веома здраве
Јабука садржи 40 посто витамина Ц, затим витамине А, Е, Б1, Б2, Б6 и бета каротен. Богата је и минералима – калијумом, фосфором, калцијумом и гвожђем. Поред тога садржи и биљне спојеве који имају снажну антиоксидативну активност.
Прочитајте још: Ова 3 блага из природе чисте организам, јачају тело и подижу имунитет!
Сачињена је од 82 одсто воде, 12 одсто угљених хидрата, 1 одсто масти и беланчевина и око један одсто целулозе.
Садржи шећер, органске киселине, есенцијалне и неесенцијалне киселине и арому. Богате су влакнима и имају благотворан утицај на метаболизам.
Јабуке у исхрани су корисне у борби против тромости и надутости. Довољно је само неколико недеља, конyумирати три пута дневно киселу јабуку.
Помаже и у случају дијареје, па се препоручује изрендана јабука или компот.
За бољу пробаву, стручњаци препоручују редовну конзумацију печених или куваних јабука или компот.
Јабука је калоријски сиромашна и одличан је избор код редукцијских дијета. Користи се и у терапијске сврхе, за регулацију столице и стабилизацију цревне флоре.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ